StoryEditor

Opozícia znovu neuspela, Štefanov zostáva ministrom

20.05.2009, 18:06
Autor:
TASRTASR
Minister výstavby Igor Štefanov (na snímke) na dnešnej schôdzi Národnej rady (NR) SR už druhýkrát v priebehu jedného mesiaca odolal pokusu opozície o jeho odvolanie z funkcie.

Za vyslovenie nedôvery voči nemu sa dnes totiž vyslovilo len 51 zo 103 prítomných poslancov. Na odvolanie člena vlády je pritom potrebných minimálne 76 hlasov.

Opozícia Štefanovovi vyčíta spoluzodpovednosť za tzv. nástenkový tender Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja (MVRR) SR na technické služby spojené s implementáciou eurofondov za 119,5 milióna eur (3,6 miliardy Sk), ako aj ich nedostatočné čerpanie. Návrh na jeho odvolanie doručili do parlamentu minulý týždeň v piatok.

Vládny kabinet ministra výstavby dnes vo funkcii podporil. "S uvedeným návrhom skupiny poslancov NR SR vyslovuje vláda nesúhlas z dôvodov, že argumenty uvedené v návrhu nezodpovedajú skutočnosti a sú tendenčné... Vláda SR je presvedčená, že minister výstavby a regionálneho rozvoja neporušil zákon, a že pod jeho vedením bude jeho rezort riadne plniť úlohy zverené mu v súvislosti s čerpaním pomoci z fondov ES, ako aj ďalšie rezortu výstavby zverené kompetencie," uvádza sa v nesúhlasnom stanovisku vlády.

Kvôli nástenkovému tendru musel pred mesiacom odísť z funkcie predchádzajúci minister výstavby Marian Janušek (SNS). Jeho odstúpením z postu ministra však podľa opozície nedošlo k vyvodeniu zodpovednosti za verejné obstarávanie, v ktorom konštatoval porušenie zákona Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) aj Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) a ktoré momentálne skúma aj Európska komisia (EK). Bývalého ministra mal totiž vo funkcii nahradiť človek, ktorý je za tento sporný tender spoluzodpovedný.

Na základe svojich výhrad adresovali opoziční predstavitelia ešte začiatkom minulého týždňa predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD) výzvu, aby Štefanova do 14. mája odvolal, inak budú iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu. "Opozícia mi nemôže dávať žiadne ultimátum, pretože na základe demokratických volieb v roku 2006 nezískala toľko hlasov, aby mohla dávať ultimátum predsedovi vlády SR, ktorý sa opiera v parlamente o významnú väčšinu hlasov poslancov. Preto ja takéto ultimáta v žiadnom prípade nemôžem brať. Môžu ma vyzvať, môžu ma požiadať, ale ultimáta si môžu nechať sami pre seba," reagoval na túto iniciatívu premiér Fico.
(1 EUR = 30,1260 SKK)

01 - Modified: 2003-07-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Finančný úrad a vy 02 - Modified: 2003-07-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fiškálne dosahy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:36