StoryEditor

Janušek: K porušeniu zákona nedošlo

Úrad pre verejné obstarávanie nekonštatoval porušenie zákona vo verejnom obstarávaní, oznámil dnes minister výstavby a regionálneho rozvoja Marian Janušek v súvislosti s medializovaným nástenkovým tendrom.

Minister podľa vlastných slov iba hodinu pred tlačovou konferenciou dostal protokol, ktorý poukázal iba na nesprávnu aplikáciu zákona. Janušek hovoril napríklad o neuvedenom telefonickom a e-mailovom kontakte.

"Úrad nezistil žiadne porušenie zákona ani v súvislosti so spôsobom zverejnenia zákazky."
povedal Janušek. Úrad ministerstvu neuložil žiadnu pokutu ani inú sankciu, čo Janušeka podľa jeho slov presvedčilo o tom, že na ministerstve pracuje veľa odborníkov na verejné obstarávanie. Ako dodal, "na tom protokole boli iba pochybenia, ktoré bývajú pri každom jednom tendri. Som rád, že sa potvrdilo, že nebol porušený zákon."

Šéf Úradu pre verejné obstarávanie Béla Angyal sa chce k výsledkom kontroly vyjadriť až vo štvrtok. Už dnes však pre HN na otázku, či rezort z pohľadu úradu porušil pri tendri zákon, povedal: „Je tam napísané, že nemal by podpísať napríklad zmluvu rozpore so súťažnými podkladmi.“

Minister povedal aj to, že pre neho sú sväté dve veci: "zákony a čerpanie eurofondov." Na otázku, či víťazná firma Avocat dodala bankové výpisy Janušek povedal: "Ak by ich nedodala, bolo by to v protokole, takže si myslím, že áno."

Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Béla Angyal pritom v stanovisku, ktorý poslal Najvyššiemu kontrolného úradu konštatuje, že chýbalo potvrdenie z banky, že daná firma nebola v predchádzajúcich rokoch v debete.

Sporný tender na rezorte výstavby bol vypísaný na právne a poradenské služby pri čerpaní eurofondov. Prípadné  pochybenia ohľadom tendra kontroloval Úrad pre verejné obstarávanie, ako aj Najvyšší kontrolný úrad. Zákazku za 3,6 miliardy korún rezort vypísal iba na nástenku na chodbe ministerstva a získalo ju konzorcium, v ktorom boli aj firmy Zamedia a Avocat - blízke Jánovi Slotovi, predsedovi SNS. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 17:50