StoryEditor

Počiatek vysvetľoval jachtu v Monaku

18.06.2008, 11:18
Minister financií Ján Počiatek nepripúšťa, že by zo strany vlády unikla informácia o zmene centrálnej parity slovenskej koruny voči euru. Reagoval tak na správy, ktoré dnes zverejnili médiá o jeho schôdzke s predstaviteľom finančnej skupiny J&T v Monaku.

Ako však povedal minister, akceptuje žltú kartu, ktorú mu udelil premiér Robert Fico. "Je to pravdepodobne prejav ešte mojej nedostatočnej politickej skúsenosti v tejto súvislosti," uviedol Počiatek. Minister však únik informácií o parite nepripúšťa. "Obchodovanie v stredu 28. mája nemohlo byť na základe úniku informácií, keďže táto informácia v tom čase objektívne neexistovala," povedal minister. Naopak samotné obchodovanie na trhu, ktoré nastalo v stredu doobeda 28. mája, podľa Počiatka vyprovokovalo zmenu centrálnej parity slovenskej koruny voči euru. Trh mal vraj dostatok informácií o tom, že vláda presadzovala silný kurz.

Minister však na otázku, čo hľadal na jachte v Monaku, nevedel odpovedať. Ako povedal, ocitol sa tam preto, aby si pozrel Veľkú cenu Monaka pretekov F1. " Vôbec som nebol v Monaku preto, aby som sa stretol s J&T, a obzvlášť nie na ich jachte, to je náhoda," dodal. Debata s predstaviteľmi skupiny J&T na ich jachte bola podľa Počiatka o tom, "ako formula, aké je počasie, nezaujímavé, zdvorilostné frázy".

Mikloš: Podozrenie je obrovské
Exminister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) hovorí, že existuje "obrovské podozrenie," že k úniku informácií došlo z úzkeho okruhu ľudí, ktorí o zmene parity vedeli. Mikloš nevylúčil, že opozícia podá návrh na odvolanie ministra. "Predpokladám, že áno." Ako však vysvetlil, ešte o tom nerokovali, a chce počkať na správu, ktorú im pošle vláda. Mikloš kritizoval aj premiéra Fica za to, že chce odvolať riaditeľa letiska, "ale Počiatek dostane len akúsi žltú kartu."

Kauza súvisiaca s jachtou však podľa Mikloša nie je podstatná. Dôležité je podľa neho to, či došlo k úniku informácií, vďaka čomu mohli určité subjekty prísť k "ľahkým zárobkom vo výške stoviek miliónov korún."

Ficova žltá karta
Denník Plus 1 deň dnes informoval, že sa Počiatek a riaditeľ letiska Karol Biermann krátko pred určením centrálnej parity slovenskej koruny stretli s manažérom finančnej skupiny J&T Ivanom Jakabovičom na jachte v Monaku. Premiér Fico označil konanie šéfa rezortu financií za neetické a nemorálne. "Vážne mu to vytknem a dám mu žltú kartu, druhý pokus už nebude," vyhlásil Fico.

Premiér dnes ďalej oznámil, že dal pokyn ministrovi dopravy Ľubomírovi Vážnemu, aby na najbližšom valnom zhromaždení bratislavského letiska odvolal celé jeho vedenie. "Ak som povedal, že mám rád finančné skupiny ako koza nôž, tak som povedal, že máme vážne problémy s pôsobením finančných skupín na Slovensku a na trhu. Tomu musí zodpovedať aj politika tejto vlády," uviedol ďalej Fico.

01 - Modified: 2003-07-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Už sa vie, ako voliť europoslancov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:32