StoryEditor

Majetkové priznania v parlamente

Poslanci NR SR včera v skrátenom legislatívnom konaní prerokovali v prvom čítaní novelu zákona o správe daní, ktorou sa odkladá termín podávania majetkových priznaní na 30. apríla 2002. Novelou sa zároveň ruší povinnosť občanov podávať vyhlásenia o tom, že nemajú vyšší majetok ako 1,5 mil. Sk. Proti skrátenému legislatívnemu konaniu namietali poslanci opozície, podľa Petra Brňáka (HZDS) stav ohrozenia občianskych práv, ktorým je odôvodnené skrátené konanie, zapríčinila samotná vláda nekvalifikovaným návrhom. Poslanci tiež schválili volebný poriadok pri voľbe verejného ochrancu práv (ombudsmana).
V poradí 54. schôdza NR SR bude mať podľa schváleného programu 118 bodov. Medzi nimi je aj návrh zahraničného výboru na vydanie vyhlásenia k uplatňovaniu zákona o Maďaroch žijúcich v susedných krajinách. Týmto bodom sa bude parlament zaoberať 5. februára. Poslanci však odmietli návrh, ktorým PSNS žiadala vládu o vypovedanie Základnej zmluvy s Maďarskou republikou. Neprešiel ani návrh Lászlóa Nagya (SMK), aby poslanci nerokovali o návrhu zákona na zamedzenie diskriminácie občanov, vyplývajúcej z uplatňovania zákona o Maďaroch žijúcich v susedných krajinách, ktorý podali poslanci SNS. Poslanci prijali návrh Jaroslava Pašku (nez.), aby minister hospodárstva SR predložil vysvetlenie predaja akcií VSŽ z portfólia Transpetrolu.
Na úvod rokovania poslanci vzali na vedomie zánik poslaneckých mandátov Dušana Slobodníka, Dušana Tarčáka a Petra Chudíka (všetci HZDS) a Rudolfa Bauera (KDH). V NR SR ich nahradia Vladimír Pavelka, Bartolomej Bak a Gabriel Karlín (HZDS) a Marcela Pčolinská (KDH). Svoj poslanecký mandát začala uplatňovať bývalá ministerka financií Brigita Schmögnerová (SDĽ) a bývalý štátny tajomník ministerstva výstavby Roman Šipoš (SDĽ).

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:51