StoryEditor

Csáky poslal do EP list o alarmujúcej situácii v SR

21.09.2007, 12:38
Autor:
TASRTASR
Predseda SMK Pál Csáky zaslal 10. septembra predsedovi výboru Európskeho parlamentu pre občianske slobody Jeanovi-Marie Cavadovi list, v ktorom sa sťažuje na "alarmujúci vývoj politickej situácie na Slovensku."

V liste sa uvádza, že uznesenie parlamentu o nedotknuteľnosti tzv. Benešových dekrétov je v Európe v 21. storočí neprijateľný, posilňuje princíp kolektívnej viny a je urážkou nemeckej a maďarskej menšiny na Slovensku.
Csáky v liste požiadal Cavadu, aby využil svoje kontakty na politikov a inštitúcie Európskej únie a zastavil prijímanie tohto "hanebného dokumentu." Slovenskú národnú stranu (SNS), ktorá uznesenie navrhla, v liste nazval "extrémnou, xenofóbnou a rasistickou".
"Uznesenie je kusom papiera, ktorý nemá právnu silu a právnu relevanciu," povedal Csáky vo štvrtok po prijatí uznesenia Národnou radou SR. Za uznesenie hlasovali všetky parlamentné politické strany s výnimkou SMK.
Za zaslanie listu kritizoval Csákyho predseda parlamentu Pavol Paška, poslankyňa SNS Anna Belousovová, ale aj poslanec SDKÚ-DS Eduard Kukan, ktorý považuje formuláciu o alarmujúcej situácii na Slovensku za neadekvátnu. Parlament sa naviac stotožnil s jeho pozmeňujúcim návrhom, na základe ktorého sa v texte uznesenia vyslovene uvádza, že Národná rada SR odsudzuje princíp kolektívnej viny.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:56