StoryEditor

Exekúcie v regionálnom zdravotníctve až o dva roky

21.11.2004, 23:00
Minister Rudolf Zajac považuje za korektné, aby sa ochrana pred exekúciami zdravotníckych zariadení vzťahovala na zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti VÚC a miest. "Ak poslanci NR SR predložia pozmeňujúce návrhy k vládnemu návrhu zákona, prinajmenšom ho nebudem odmietať," skonštatoval Zajac.

Vláda SR schválila novelu zákona o zdravotných poisťovniach a novelu zákona o poskytovateľoch, v ktorých navrhuje, aby zdravotnícke zariadenia a zdravotné poisťovne, ktoré sa budú transformovať v zmysle novely zákona o poskytovateľoch, boli chránené pred exekúciami. Navrhuje pritom dvojročnú ochrannú lehotu. "Oddialenie exekúcií vytvára priestor na ich transformáciu a umožní, aby sme udržali ich doterajšiu úroveň," vyhlásil Prezident Konferencie predsedov samosprávnych krajov a predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Štefan Štefanec.
Dlhy nemocníc
Celkový dlh v zdravotníctve za prvý polrok 2004 vzrástol o 1,66 miliardy korún. V porovnaní s rovnakým obdobím roka 2003 však došlo k zníženiu zadlženosti o polovicu. Zdravotnícke zariadenia delimitované na obce a VÚC, prípadne transformované na neziskové organizácie, teda celkovo vytvorili za prvý polrok tohto roku dlh 3,36 miliardy Sk. Napriek tomu, že sa dynamika zadlžovania znížila, dlhy rástli mesačne asi o 0,13 miliardy Sk. Došlo tu však k zníženiu vnútorného dlhu o 24 miliónov Sk. Aj keď súčasný trend hodnotí Zajac ako priaznivý, upozorňuje zároveň na vnútorný dlh nemocníc spočívajúci v zastaranej technológii, respektíve v nedostatku zdrojov na ich zakúpenie.
Štát pomôže
Za opodstatnenú považuje minister Zajac požiadavku predsedov VÚC, aby štát aspoň do určitej miery pomohol oddlžiť zdravotnícke zriadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti VÚC. Teda dlhy, ktoré vznikali v roku 2003. Vidí totiž snahu samosprávnych krajov zastaviť rast dlhov rôznymi formami, či už cestou prenajímania, sieťovania zariadení či spojenia do jedného celku a podobne. "Reštrukturalizačnými opatreniami by sme sa vedeli v priebehu dvoch rokov dostať na nulu," uviedol predseda Trnavského samosprávneho kraja Peter Tomeček. Podľa Zajaca sa ukazuje ako mimoriadne výhodná cesta sieťových prenájmov (jeden záujemca dostane do prenájmu všetky zriadenia za definovaných podmienok). Dodal, že v každom kraji je nemocnica, ktorá sa blíži k vyrovnanému hospodáreniu, respektíve robí nižšie dlhy. Medzi nimi sú i štátne nemocnice. Naopak, vážnym problémom zostáva Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici či Kramáre v Bratislave.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:50