StoryEditor

Povodne naučili politikov štedrosti. Pred voľbami

08.06.2010, 18:40
V minulých rokoch štát ľuďom, ktorí doplatili na povodne, peniaze najskôr sľúbil a potom nedal. Dnes, pár dní pred voľbami, sa odškodňuje vo veľkom.

Vlani mala vláda pomôcť 119 ľuďom, ktorých obydlia poškodili povodne z júla 2008. Na každého mal pripadnúť príspevok do tisíc eur. Ministerstvo financií pod vedením Jána Počiatka (Smer-SD) však túto pomoc zamietlo pre zlú finančnú situáciu verejného rozpočtu.

(Ne)zištná pomoc
Na súčasné povodne už vláda uvoľnila 25 miliónov eur. Ďalšie štyri milióny by mali byť k dispozícii, ak si poslanci zajtra odhlasujú, že na odškodnenie pôjde časť ich príspevkov od štátu za získané hlasy vo voľbách. Politické strany pritom odmietajú, že táto pomoc je motivovaná hlavne sobotnými voľbami.
Premiér Robert Fico tvrdí, že keby bolo treba, dá aj viac. „Keď to bude málo, použijeme ďalšie finančné prostriedky na odškodnenie týchto ľudí,“ vyhlásil.
Odborníci čisto nezištnej pomoci príliš neveria. „Keby neboli parlamentné voľby, politici by sa voči ľuďom správali podstatne arogantnejšie,“ myslí si politológ Rastislav Tóth.

Odškodňovať chcú všetci
Peniaze či inú materiálnu pomoc sa snažia týždeň pred voľbami poskytnúť všetky politické strany. Vládny Smer zmenil svoj piatkový míting na charitatívny koncert. „Umelci na koncerte vystúpili bez nároku na honorár. Spolu s príspevkami kandidátov na poslancov sa vyzbieralo 34-tisíc eur,“ informovala hovorkyňa strany Katarína Kližanová Rýsová. Peniaze poputujú do rúk ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby ich dal podľa hovorkyne tam, kde to bude najviac potrebné.
SNS zasa ponúklo prvé platy svojich budúcich poslancov, líder Ján Slota už dal z vlastného 5-tisíc eur. Svojho budúceho poslaneckého platu sa chce vzdať aj predseda KDH Ján Figeľ.

  Ako sa vláda správala pri povodniach
rok 2008
Obete povodní dostali po roku 2,8 milióna eur. Pôvodne to mal byť dvojnásobok.

rok 2009
Povodne zasiahli obce na Záhorí. Žiaden osobitný záujem politikov však nevyvolali.

rok 2010
Vláda pripravila balík za 25 miliónov eur, ďalšie štyri milióny majú byť po voľbách.

 

 



Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 21:17