StoryEditor

Nové pravidlá pre emisie môžu zdražieť elektrinu

20.02.2011, 23:00
Niektoré podniky na Slovensku už emisné kvóty grátis nedostanú. Zatiaľ čo doteraz firmy dostali také množstvo emisií, aké vyprodukovali, podľa nových pravidiel Európskej únie si ich budú musieť od roku 2013 kupovať na burze.

Cena sa pritom podľa expertných odhadov ku koncu roka 2012 vyšplhá až na 24 eur za tonu.

Najhoršie obídu elektrárne. "Tie dostanú nula kvót. Budú si musieť všetko kúpiť,“ hovorí expert na emisie z ministerstva životného prostredia Radoslav Jonáš.

Zmena tak zrejme zvýši aj ceny elektriny. "Forwardové ceny elektriny na rok 2013 sú na burze o jedno euro vyššie ako forwardové ceny na rok 2012, čo je reálny odraz dopadu nového systému nákupu CO2 od roku 2013,“ uviedla hovorkyňa Slovenských elektrární Jana Burdová. "Určite budú ekonomické dopady,“ uviedol Jonáš.

Teplo by zdražieť nemalo
Množstvo udeľovaných emisných kvót únia okreše aj teplárňam. Spočiatku od štátu dostanú 80 percent zadarmo. Toto číslo sa však postupne zníži na 30. Cien tepla pre domácnosti by sa to však dotknúť nemalo. Spoplatnenie emisií sa totiž týka len priemyselných klientov. Na výrobu tepla pre domácnosti dostaneme sto percent emisií zdarma. "Túto výnimku sa Slovensku podarilo vylobovať pri príjmaní pravidiel v decembri minulého roku,“ tvrdí Jonáš.

Stop pre odchod na Ukrajinu
Emisie zdarma však pridelí štát aj firmám, ktoré produkujú najviac uhlíka. Ak by štát tieto spoločnosti nepodporil, hrozil by ich odchod napríklad na Ukrajinu, kde pravidlá únie neplatia. Ide napríklad o železiarne, automobilky či cementárne. Prídel emisných kvót však bude menší ako doposiaľ. Kým v minulosti dostali firmy toľko, koľko vyprodukovali, od roku 2013 získajú len priemer množstva, ktoré vypustí desať "najekologickejších“ firiem v danom odvetví v celej Európskej únii.

"Nepriaznivo sa to dotýka celej výrobnej sféry v Európe, keďže tesnejšie obmedzenia a zvýšené náklady sú kladené na európskych producentov, pričom neexistujú pravidlá na globálnej úrovni, ktoré by zabezpečili rovnaké podmienky pre všetkých,“ tvrdí hovorca U.S.S. Steel Košice Ján Bača.

Podmienkou pre firmy je navyše zaslanie žiadostí týkajúcich sa emisií ministerstvu v priebehu marca a apríla. HN v januári upozornili na to, že Slovensko oproti iným krajinám s prípravami mešká. Novela o obchodovaní s emisnými kvótami bola parlamentom schválená až začiatkom februára, a firmy tak prišli o množstvo času. "Je v našom záujme pripraviť všetky podklady načas. Predpokladáme, že stanovený termín dodržíme,“ uzatvára Danica Behárková, hovorkyňa spoločnosti Eustream, ktorá sa zaoberá prepravou plynu. Mária Škvarlová

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 12:06