StoryEditor

Emisie budeme predávať dražbou. Ako prví

17.02.2011, 23:00

O tom, kto kúpi slovenské emisné kvóty, pravdepodobne rozhodne verejná dražba. Ak by sa tento postup podaril, boli by sme prvou krajinou, ktorá svoje emisie predá takýmto spôsobom. Minister životného prostredia József Nagy (Most-Híd) to považuje za najlepšiu cestu, ako sa vyhnúť škandálom známym z minulého volebného obdobia, keď naše emisie kúpila garážová firma Interblue hlboko pod cenu. "Aby sme sa nedostali do tej istej situácie ako minulá vláda, aby na nás nepadol ani tieň, budeme pokračovať v tom, čo sme začali," povedal minister novinárom.

Aj keby sa pri súčasnom obchode s emisnými kvótami podarilo emisie predať výhodne, ich cena nedosiahne úroveň minulých rokov. "Je veľká ponuka, a relatívne malý dopyt. Cena je medzi 4 až 6,5 eura za tonu emisií," uviedol minister. Trhová cena emisií pritom dosahovala ešte pred dvoma rokmi výšku až 15 eur za tonu, Slovensko ich však predalo len za 5,05 eura. Momentálne má Slovensko k dispozícii 27 miliónov ton emisii. Ak by sme ich predali za štyri eurá za tonu, zarobili by sme 108 miliónov eur. Minister chce tieto peniaze investovať do zatepľovania verejných budov, ale aj panelákov, do slnečných kolektorov na ohrev vody či tepelných čerpadiel na ohrev domácností. Projekt, do ktorého budú peniaze investované, si však vyberie kupujúci.

Najhorúcejším kandidátom na kúpu našich emisných kvót je Japonsko. Šéf rezortu však priznal, že zohnať partnera po skúsenostiach s emisnou kauzou nebude ľahké. "My sme posledné štyri mesiace trávili tým, že sme oslovovali cez veľvyslancov vlády jednotlivých štátov. Japonský veľvyslanec tu bol dvakrát kvôli tejto téme. Až nediplomaticky povedal, že je problém s Interblue a nebude to ľahké," priznal Nagy. V hre sú ešte krajiny ako Kanada, Austrália či Nový Zéland.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 18:54