StoryEditor

Jureňa pripustil výmenu Mečiara

26.06.2010, 19:52
Autor:
ČTKČTK
Niekdajší trojnásobný slovenský premiér a predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar, ktorý sa dnes stretol so straníkmi v Detve, sa opäť vyhol novinárom

Jeho kolegovia zo strany sa jednoznačne nevyjadrili, či ho po neúspechu v nedávnych parlamentných voľbách v budúcnosti nahradí v čele ĽS-HZDS iný politik. Informoval o tom internetový portál Sme.sk aj televízie TA3 a Markíza.

Výmenu šéfa pripustil bývalý minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa. "Určite sa diskutuje aj o tom," povedal. Naopak podpredseda ĽS-HZDS Jozef Habánik tvrdil, že Mečiar má v strane stále podporu. "Veď je top osobnosťou strany, kľúčovým lídrom, je to človek, ktorý zakladal Slovenskú republiku, bol trojnásobným premiérom, dokázal, že má schopnosť viesť nie len stranu, ale aj túto krajinu," vyhlásil. ĽS-HZDS dalo vo voľbách hlas 4,32 percenta voličov.

Napriek tomu, že prieskumy verejnej mienky už dlhšie naznačovali, že strana nezíska potrebných päť percent na vstup do parlamentu, ešte krátko pred voľbami hovorili je predstavitelia o dvojcifernom volebnom zisku. Mečiar sa novinárom vyhýba od volieb 12. júna. Aj dnes prišiel na rokovanie do miestneho hotela zadným vchodom a na odchod využil iné auto, než na akom pricestoval.

Šéf ĽS-HZDS sa tešil najväčšej priazni ľudí v deväťdesiatych rokoch, už dlhšie však voličskú podporu strácal. Podľa analytikov oslovil časť Mečiarových podporovateľov Smer-SD dosluhujúceho premiéra Roberta Fica. Mečiarovi kritici mu v minulosti vyčítali autoritatívne spôsoby vládnutia, Slovensko sa počas jeho pôsobenia v premiérskom kresle dostalo do medzinárodnej izolácie a skomplikovalo si svoj vstup do NATO a EÚ.

Mečiar bol známy aj svojimi ťažko overiteľnými vyjadreniami. Tvrdil napríklad, že vlastní nosič s menami klientov, ktorí zarobili na krachu nebankových firiem Horizont a BMG Invest, jeho obsah však nezverejnil. Nedávno zase vyhlásil, že na lietadlo spoluzakladateľa Československa Milana Rastislava Štefánika strieľali vojaci na pokyn českého veliteľa.

01 - Modified: 2003-12-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cena za dizajn i šport
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:09