StoryEditor

Nebojte sa požiadať o radu. Skúste viacerých odborníkov

28.10.2009, 23:00

Možností, ako ušetriť, či kde získať dotácie a rôzne zľavy, je mnoho. V prvom rade je potrebné zistiť, či sa nám vôbec nejakú zmenu oplatí robiť. Ak hej, tak akú a aká je jej návratnosť, pretože každá situácia je iná a vyžaduje si individuálny prístup.

Človek, ktorý sa v problematike bežne nepohybuje, môže mnoho prehliadnuť. Existujú však miesta, kde môžete dostať bezplatné rady a pomoc odborníkov. Svoje kontaktné strediská majú finančné inštitúcie, distribútori elektriny a plynu, štátne agentúry aj nezávislé organizácie.

"Ak chce človek poradiť, aký spôsob vykurovania by sa mu v konkrétnej situácii hodil, môže prísť k nám -- robíme poradenstvo pre domácnosti. Náš poradca mu zadarmo poradí a spolu zistia, či ísť do nejakej zmeny, alebo sa to nevyplatí," hovorí Vojtech Hollan z Energetického centra Bratislava.

Viac o štátnej dotácii na kotly na biomasu a slnečné kolektory, ako aj podrobné informácie a postupy sa môžete dozvedieť na internetovej stránke Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry. "Samozrejme, sú tam uvedené aj telefonické kontakty, kde sa môžu ľudia informovať," hovorí Katarína Šoltésová, riaditeľka odboru legislatívy, metodológie a vzdelávania SIEA.

Takisto SPP radí ľuďom, ako rozumnejšie využívať energiu. "Motivujeme svojich odberateľov na efektívnejšiu spotrebu zemného plynu cez bezplatný poradenský servis. Slovensko má stále rezervy v oblasti racionalizácie energie," hovorí Patrícia Kubicová z SPP.

Podľa nej rastie záujem o informácie v oblasti šetrenia nákladov na energiu. Preto vytvorili špeciálny priestor -- vlastnú webovú stránku www.sppporadimevam.sk. "Na tejto stránke nájdu zákazníci praktické rady a užitočné tipy, ako ušetriť na nákladoch za energiu."

Rady dávajú aj distribútori elektriny. VSE ponúka bezplatnú analýzu výhodnosti využitia tepelného čerpadla, SSE rozbehlo kampaň v programe Šetrime spolu elektrinu a ZSE poskytuje poradenstvo na stránke www.setri.sk.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 17:01