StoryEditor

Matovič hlási ďalšiu koaličnú rebéliu

30.01.2011, 23:00

Igor Matovič avizuje ďalšiu "koaličnú neposlušnosť". Po legislatíve, ktorá mení dosahy dvojakého občianstva, vidí líder Obyčajných ľudí problém v ďalšom vládnom zákone. "Koalícia chce presadiť opäť presne opak toho, čo sme ľuďom sľúbili. Určite si budeme stáť za tým," povedal Matovič HN.

O aký zákon ide, zatiaľ povedať nechce -- najskôr si chce problém vydiskutovať s konkrétnym ministrom. Koaličným kolegom však šéf Obyčajných ľudí odkazuje: "To, že koalícia odignorovala pri tvorbe programového vyhlásenia vlády naše sľuby, sa jej môže teraz trošku vypomstiť."

Podľa vlastného názoru
Vládna štvorka môže mať s podobným "rebelantstvom" pritom v budúcnosti čoraz viac problémov. Počet poslancov, nad ktorými stratila Iveta Radičová a spol. kontrolu, sa rozrástol minulý týždeň už na deväť. K štyrom Obyčajným ľuďom (z klubu SaS) a štyrom politikom OKS (z klubu Most-Híd) pribudol Andrej Ďurkovský, ktorý opustil KDH. Hoci všetci tvrdia, že naďalej podporujú vládu, jedným dychom dodávajú: na všetky koaličné návrhy "pritakávať" nebudú.

"Je iks takých vecí, kde sa budeme rozhodovať podľa nášho vlastného názoru a podľa priorít," tvrdí Peter Zajac, predseda OKS, ktorej politici sa dostali do parlamentu na kandidátke Bugárovho Mosta-Híd . OKS nedávno dokonca rokovalo s premiérkou, pretože nesúhlasili s tajnou voľbou generálneho prokurátora, ktorú chce koalícia zaviesť zmenou rokovacieho poriadku. Podľa Zajaca by sa tieto problémy mohli vyriešiť pozvaním poslancov OKS na rokovania Koaličnej rady o špecifických problémoch. "Premiérka proti tomu nevyslovila nejaké principiálne námietky. Je to na komunikácii vnútri Mosta-Híd a vnútri koalície," tvrdí predseda OKS. Líder Mosta-Híd Béla Bugár však tvrdí, že konzervatívci sú tvrdohlaví a z nápadu zúčastňovať sa koaličných rád nie je nadšený. V nedávnom rozhovore pre HN Zajac nevylúčil, že jeho poslanci vystúpia z klubu Mosta-Híd. 

Sulík: Iný názor nie je problém
Matovič zase nesúhlasí so spôsobom, ako chce vláda novelizovať zákon o štátnom občianstve. Právnu úpravu Ficovej vlády, ktorá odoberala slovenské občianstvo tým, ktorí si žiadali o cudziu štátnu príslušnosť, chce Radičovej vláda zrušiť. Súčasný návrh vlády "obyčajní" podporia iba s podmienkou, že prejde ich pozmeňovací návrh. Predsedovi SaS odlišné názory štyroch "rebelov" z ich poslaneckého klubu zatiaľ neprekážajú. "Nepovažujem za problém, ak poslanci vyjadria svoj názor, na to dostali od občanov
mandát. Pre mňa je najdôležitejšie, že dokážu dodržať slovo," uviedol pre HN.

Líder Obyčajných ľudí zamýšľa založiť v blízkej dobe vlastnú stranu nezávislých odborníkov, pričom nevylúčil úzku spoluprácu so známym aktivistom a podnikateľa Alojzom Hlinom.

Politický marketing

Podľa politológa Pavla Marchevského na seba malé strany protestom proti vládnym návrhom pútajú pozornosť. To, že by mali ohroziť vládnu koalíciu, Marchevský nepredpokladá. "Ide hlavne o propagáciu seba samých. Nebolo by však ani v ich záujme, aby padla vládna koalícia." Rebelovať v parlamente nebude podľa politológa ani prvý nezávislý poslanec Ďurkovský. "Odišiel z KDH na istý čas a hovorí, že je jeho záujmom vrátiť sa do  tejto strany. Sám by išiel proti svojej kariére."

Bývalý primátor Bratislavy na minulotýždňovom brífingu, kde oznámil svoj odchod, vyhlásil, že aj ako nezávislý poslanec chce stáť za rozhodnutiami vládnej koalície. Ďurkovskému KDH vyčítala kauzy PKO a "tichej privatizácie" bratislavských vodární.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:52