StoryEditor

Najviac cudzích krajín ochutnal Paška

13.05.2010, 00:00

Čína, Vietnam, India alebo Cyprus, mnohí z nás do týchto vzdialených krajín cestujú len prstom po mape. Naši zákonodarcovia tam však chodia pracovať. Práve menované krajiny navštívil predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD), ktorý je aj spomedzi súčasných členov pléna najčastejším parlamentným cestovateľom. Do zahraničia vycestoval 34-krát za uplynulé štyri roky šéfovania parlamentu. Jeho hovorca Jozef Plško hovorí, že predseda chodí rozvíjať medzinárodné vzťahy na medziparlamentnej úrovni. "A s dôrazom na ich ekonomickú dimenziu," dopĺňa hovorca.

Málo času, zážitky chýbajú
Či si z týchto destinácií doniesol Paška aj nejaké zážitky, či videl nejaké pamätihodnosti a zaujímavosti, sme sa nedozvedeli. Podľa hovorcu Plška čas na pozeranie krajiny kvôli nabitému pracovnému programu chýba. Verejnosť sa o pracovných cestách poslancov podrobnosti nemá odkiaľ dozvedieť, na internetovej stránke si môže každý kliknúť len na zoznam zahraničných pracovných miest každého poslanca.

Šéf parlamentu Paška však tvrdí, že informuje dosť. "O všetkých zahraničnopolitických aktivitách predsedu pravidelne informujeme. Rovnako ako o stretnutiach s partnermi na našom území i v zahraničí," tvrdí jeho hovorca. Paška navštívil okrem spomenutých krajín aj Cyprus, Španielsko, Taliansko, Francúzsko a iné.

Adrenalín v helikoptére
Dosť často cestujú členovia parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť, navštevujú doslova adrenalínové miesta, kde pôsobia naši vojaci v misiách. Predseda tohto výboru a tiež člen Rudolf Pučík (SNS) je v poradí druhým najčastejším cestovateľom. Bol už pozrieť vojakov v Afganistane, na Cypre či v nie až tak vzdialenom Kosove. Z mesta ako Kandahár si doniesol silné zážitky pre životunebezpečné podmienky, na Cypre si zase vyskúšal let armádnou helikoptérou. "Presúvali sme sa z jednej vojenskej základne na inú a ukázali nám aj vyľudnené mesto Varosha, ktoré Turci prepadli pred desiatkami rokov," povedal HN Pučík.

Na týchto pracovných cestách sa poslanci zaujímajú o podmienky, v akých vojaci existujú, aký majú výstroj, ubytovanie alebo stravu a ako by im mohli pomôcť. Pučík chcel v parlamente presadiť, aby sa vojakom na misiách nezdaňovali príjmy, no neprešlo to. Navštívil aj Kazachstan, Kanadu, Island či Spojené štáty americké.

Výlety za peniaze iných
Aj opozičný poslanec József Berényi (SMK) cestoval do zahraničia za prácou a je tretí v poradí s najvyšším počtom ciest. Hovorí, že najmä preto, lebo je členom Parlamentného zhromaždenia Rady Európy pre menšinové záležitosti. "Najčastejšie som bol v Štrasburgu, kde sa konajú zasadnutia. Výsledkom mojich ciest je správa, ktorá bude predložená v júni na plenárne zasadnutie tohto zhromaždenia," povedal HN Berényi.

Pracovne bol aj v Monaku, aj vo Francúzsku, no tvrdí, že na pozeranie miest čas nemá. No v Štrasburgu, kam chodí často, pozná už aj centrum a okolie. No prehliadku mu vraj zabezpečili miestni. "Raz ročne nám poskytnú autobus, aby sme si pozreli región. A to sú veľmi pekné výjazdy," spomína poslanec. Zo zaujímavých destinácií sa u poslancov objavil aj Hongkong, Soul, Jeruzalem, Tel Aviv, New York a Washington D.C.

V štatistikách je aj 22 poslancov, ktorí nevycestovali služobne do zahraničia ani raz, viacerí navštívili cudziu krajinu jeden- či dvakrát.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 09:07