StoryEditor

Uťahovanie opaskov v Česku si "odskáču" všetci. Najviac mladé rodiny

23.09.2010, 19:45
Bitka o výdavky. Vláda Petra Nečasa sa ráznymi škrtmi snaží udržať schodok rozpočtu na 135 miliardách korún.

Zníženie sociálnych dávok, príspevkov na starostlivosť, stavebné sporenie a desaťpercentné škrty platov štátnych zamestnancov. Práve takto sa snaží vláda českého premiéra Petra Nečasa skresať výdavky štátneho rozpočtu a ozdraviť tak verejné financie. Po sedemhodinovom rokovaní sa na tom včera v noci dohodli predstavitelia troch koaličných strán, ODS, TOP 09 a Vecí verejných.

Škrty vo výdavkoch zasiahnu peňaženku prakticky každého Čecha. „Náklady sa rozložia naprieč celou spoločnosťou. Najviac však zmeny pocíti rodina so strednými príjmami a malými deťmi, ktorá sa snaží myslieť na zadné dvierka a sporí si na dôchodok aj na bývanie,“ povedala pre HN riaditeľka spoločnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Kontroverzný návrh
Podľa mnohých ekonómov sa dal podobný návrh štátneho rozpočtu očakávať, má však v sebe niekoľko sporných bodov. „Vládne návrhy považujem za pomerne kontroverzné. Sú medzi nimi aj opatrenia, ktoré nemajú nič spoločné so snahou zachrániť verejné financie,“ pripomenula Šichtařová. Tá návrhu štátneho rozpočtu vyčíta napríklad aj „prepašovanie“ znevýhodnenia ľudí, ktorí si nasporené peniaze vyberú z penzijného fondu pred 60. rokom života.

Veľkú vlnu kritiky u našich západných susedov zdvihla aj „povodňová stokorunáčka“. Česi tak počas budúceho roka prispejú každý mesiac rovnou stovkou do balíka, ktorý by mal slúžiť na odstránenie škôd po tohtoročných povodniach. „Daň nie je nástroj vhodný na jednorazový príjem peňazí,“ pripomína Šichtařová.

Dôjde k štrajkom?
Veľkú časť chce Nečasov kabinet ušetriť aj na platoch štátnych zamestnancov, ktorí by si tak mali pohoršiť najmenej o desať percent. Rázne škrty vyhnali v utorok do ulíc českej metropoly 40-tisíc zamestnancov. Tí však už v stredu dosiahli svoj prvý úspech, keď minister práce a sociálnych vecí Jaromír Drábek pristúpil na kompromis v rámci zmien v platových tabuľkách. Odborári sa však s návrhom neuspokojili a celú vec chcú prerokovať s Nečasom. „Chceme, aby vyhral zdravý rozum. Všetko sa uvidí po dohode s premiérom 29. septembra, “ povedala pre HN Jana Kašparová, hovorkyňa Českomoravskej konfederácie odborových zväzov. Čo sa však stane, ak Nečas z návrhov svojich ministrov neustúpi, je otvorené. „Štrajky úplne vylúčiť nemôžeme,“ dodala Kašparová.

Koho sa škrty dotknú

znížia sociálne dávky

pôrodné dostanú rodiny len na prvé dieťa, ak ich príjem nepresahuje 2,4-násobok životného minima

sprísnia vyplácanie podpory v nezamestnanosti

štátnu podporu na stavebné sporenie zdania 50 percentami

dôchodcom zdania príjem, ak si zarobia viac ako trojnásobok priemernej mzdy

znevýhodnia tých, ktorí si budú chcieť úspory z penzijného fondu vybrať pred 60. rokom života

politickým stranám znížia štátne príspevky

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:06