StoryEditor

Časť študentov sa zbavila odvodov

06.04.2011, 00:00

Študenti sa včera po dlhom boji za zrušenie odvodov konečne dočkali. Poslanci zrušili povinnosť platiť zdravotné poistné 46 eur mesačne pre vysokoškolákov nad 30 rokov. Platiť už nebudú musieť od mája -- poistné, ktoré zaplatili od januára, im pri budúcoročnom zúčtovaní vrátia.

Aj keď premiérka, ktorá študentom v januári sľúbila nápravu, chcela podľa našich informácií hranicu pre platbu odvodov úplne odstrániť, ministerstvo zdravotníctva pod vedením KDH sa rozhodlo ju iba posunúť z 26 na 30 rokov. "Už vek 26 rokov je dosť na to, aby tí, ktorí majú guráž nadobudnúť vysokoškolské vzdelanie, doštudovať mohli. Preto už aj zvyšovanie hranice je trošku nad rámec toho, čo vo všeobecnosti platí vo vzťahu rodičov a detí," tvrdí podpredseda parlamentu za KDH Pavol Hrušovský. Študenti však napriek tomu nie sú celkom spokojní a idú do ďalšieho boja. Tvrdia, že zákon diskriminuje vysokoškolákov, ktorí začali študovať neskôr, ako hneď po skončení strednej školy. Nahnevaní sú tiež doktorandi, ktorých situácia sa nijako nezlepší -- im hranicu poslanci neposunuli, platiť si budú naďalej všetci nad 30 rokov, ktorých je na Slovensku takmer 900.

Časť študentov však hovorí, že akákoľvek veková hranica pre študentov je diskriminačná -- a chcú to napadnúť Ústavnom súde. Šéfovi Štrajkového výboru študentov Karlovi Klobušickému sa už na to podarilo nájsť aj politickú podporu. "Majú to v rukách právnici a keď tam bude šanca, že by sa tým Ústavný súd mohol relevantne zaoberať, budem zháňať 30 podpisov poslancov a podám to," hovorí poslanec Smeru-SD Andrej Kolesík, ktorý  Klobušického spoznal ešte ako člen štrajkového výboru. Podľa Klobušického podaniu "predpovedajú" právnici 80-percentnú šancu na úspech. "Nevidím tu miesto pre štrajk, lebo podľa nás ten súd vyhráme. Na základe rozhodnutia budú môcť študenti žiadať späť peniaze a Slovenskej republike tým vznikne škoda," hovorí šéf Štrajkového výboru.

Na diskrimináciu štyroch percent študentov aj po zmene zákona tiež upozorňuje predseda Študentskej rady vysokých škôl Juraj Tilesch. "Apelujeme na vládu, aby sa hľadali riešenia aj pre doktorandov, a to v čo najkratšom možnom čase." Mária Škvarlová

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 09:03