StoryEditor

Radičová škrtne študentom odvody

20.01.2011, 23:00
Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) zvráti novelu zákona o zdravotnom poistení, ktorá zaviedla študentom nad 26 rokov povinnosť platiť za seba mesačné odvody 46 eura.

Zrušenie novely prisľúbila predsedníčka vlády zástupcom Študentskej rady vysokých škôl, ktorí svoje výhrady Radičovej oznámili priamo na Úrade vlády.                                                                         

"Požiadajte o dávky“
"Predsedníčka vlády zástupcov Študentskej rady ubezpečila, že v najkratšom možnom čase sa zákon v Národnej rade zmení a bude o tom rokovať s poslancami,“ potvrdil včera premiérkin hovorca Rado Baťo. To, ako bude vyzerať "novela novely“ a či štát bude znova platiť zdravotné odvody za všetkých študentov nad 26 rokov, alebo len za tých, ktorí neprekročili štandardnú dĺžku štúdia, zatiaľ nie je známe. "Zatiaľ sa k medializovaným zmenám nebudeme vyjadrovať,“ reagovala na premiérkino rozhodnutie hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Katarína Zollerová. Práve z dielne tohto rezortu vyšla novela, ktorá spustila vlnu kritiky v radoch študentov.

Premiérkin ústupok potešil zástupcov študentov vo vysokoškolskej rade. "Sme radi, že nám pani premiérka prisľúbila novelu zákona, ktorá už v apríli môže vrátiť situáciu do stavu pred novelizáciou,“ uviedol predseda rady Juraj Tilesch. Na druhej strane sa zástupcom vysokoškolákov nepozdáva dočasné riešenie, ktoré im Radičová ponúkla. Študenti by sa podľa nej plateniu odvodov mohli vyhnúť požiadaním o dávky v hmotnej núdzi. "Je to ďalší krok k znižovaniu sociálneho statusu študentov vysokých škôl,“ tvrdí Tilesch.

Keďže podľa novely vysokoškoláci nad 26 rokov sa už nepovažujú za nezaopatrené deti, môžu o dávky požiadať aj v prípade, že stále bývajú s rodičmi. "Zákon o pomoci v hmotnej núdzi nevylučuje poskytovať dávku ani v prípade, že by mal študent 26 rokov veku,“ objasňuje hovorkyňa rezortu práce Slavomíra Sélešová. Dodáva, že pri posudzovaní finančných podmienok takéhoto študenta sa už neprihliada ani na príjem rodičov.

Na dávky v hmotnej núdzi sa zo štátnej kasy vynakladá 60,50 eura na každého jednotlivca mesačne. Za všetkých štát zároveň platí aj zdravotné odvody. Ak teda študenti vypočujú premiérku, dokopy tak rozpočet budú stáť viac, ako pred novelizáciou zákona, keď za nich štát zaplatil len poistné.

Strach či marketing?
Prečo sa premiérka rozhodla cúvnuť po tom, čo bol zákon prerokovaný na vláde, jej hovorca Baťo vysvetľuje tým, že nie každý zákon funguje v praxi. Do krátkeho boja za zrušenie "študentských“ odvodov sa zapojil aj Štrajkový výbor študentov, ktorý v prípade neúspechu nevylúčil nátlakové akcie.

Politický analytik Ján Baránek si však nemyslí, že Radičová sa zľakla možných štrajkov vysokoškolákov, ktoré kazili reputáciu napríklad druhej Dzurindovej vláde. "Marketingovo to na voličov môže fungovať, ale z ekonomického hľadiska sa nedá donekonečna ustupovať na úkor štátnej kasy,“ uzavrel analytik.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:51