StoryEditor

Darcovia zmizli, strany priznávajú drobné

28.04.2010, 00:00

Najsilnejšiu opozičnú stranu SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu naďalej financuje pokladník Igor Kucej, známy z kauzy údajného prania špinavých peňazí. Tento rok však dal strane citeľne menej ako v minulosti -- tisícku eur. V roku 2001 bol štedrejší -- SDKÚ daroval ako fyzická osoba sumu 200-tisíc korún (6 600 eur). Päť rokov nato zase firma Involve, ktorej je konateľom, poslala na účet strany 14 miliónov korún (464-tisíc eur).
Pri téme dary nebolo Kucejovi veľmi do reči. Potvrdil len, že to vníma niečo ako samozrejmosť. "Beriem to ako svoju osobnú povinnosť," povedal pokladník HN.

Kauza, čo otriasla SDKÚ
Z najnovšej kauzy prania špinavých peňazí SDKÚ obvinil premiér Robert Fico. Kucej je podľa neho prepojený na spoločnosť Destor Investments a tá zase na firmu Allied Wings. Ide o firmu, ktorá poskytla v roku 2000 Dzurindovej strane pôžičku v státisícoch eur. Kucej viac o darcovstve strane povedať nechcel. "Nie, ďakujem už," týmito slovami ukončil telefonický hovor. Kucej bol pokladníkom aj v čase, keď strana čelila podozreniam z fiktívnych darcov.
Okrem neho darovali strane SDKÚ peniaze aj jej nové tváre z kandidátky -- manažér Ondrej Matej z 11. priečky, ktorý prispel sumou 10-tisíc eur, a tajomník strany Kamil Homoľa ako číslo 22. "Chcel som prispieť na kampaň," povedal HN Homoľa, ktorý daroval 3-tisíc eur.

Fico je bez darcov
Hlavný politický rival SDKÚ -- strana Roberta Fica -- naopak, nemala tento rok ešte žiadnych darcov. "Smer-SD neeviduje žiadneho darcu," potvrdila hovorkyňa Katarína Kližanová Rýsová. Ani ostatné strany nemajú tento rok takých štedrých priaznivcov ako kedysi. Odkedy platí nový zákon o financovaní strán, musia mená mecenášov priebežne zverejňovať. Zoznamy mien a súm, ktoré dostali v tomto roku, musia byť známe do konca apríla.
Výkonná riaditeľka neziskovky Aliancia Fair-play Zuzana Wienk označila viditeľne nižší počet darcov za podozrivý. Politické strany vraj môžu pohodlne obchádzať zákon o financovaní tým, že peniaze putujú na účty tretích subjektov. "Monitoring už dlhodobo poukazuje na to, že tam zrejme prichádza k úplnému obchádzaniu zákona. Presúvajú výdavky a peniaze na firmy, ktoré sú spriaznené s politickými stranami alebo založené s cieľom finančnej pomoci stranám." Ide potom o peniaze, ktoré nemusia byť oficiálne vedené a navonok nemajú nič spoločné s politickou stranou.

Na vine sú drahí notári
Akurát ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara dostala 2-tisíc eur od bratislavskej stavebnej firmy ZIPP, s. r. o. Tá jej dala takú istú sumu už aj vlani. SNS Jána Slotu finančne darom podporil len jej poslanec Jozef Ďuračka. Svojej strane dal 3 500 eur. "Cítil som to tak, že strana potrebuje. Bolo to také symbolické," reagoval Ďuračka.
KDH a SMK nedostali žiadne peniaze. Kresťanskí demokrati to pripisujú prísnejšiemu zákonu, ktorý môže darcov odrádzať. "Mali sme väčšinou drobných darcov, a tí si to zrejme rozmyslia, keď musia dať overiť notárovi svoj podpis, čo ich veľa stojí," povedal hovorca KDH Martin Krajčovič.
Nový zákon platí od "igelitkovej kauzy" HZDS, keďy strana nevedela presne vydokladovať, ako dostala milióny korún od dôchodcu a krachujúceho podnikateľa.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:12