StoryEditor

Slota sa zbavil svojej kritičky Belousovovej

02.02.2011, 23:00

Necelých sedem rokov vydržalo spojenectvo Jána Slotu a Anny Belousovovej. Predsedníctvo SNS včera vylúčilo zo strany Belousovovú, ktorá po parlamentných voľbách začala Slotu kritizovať a chcela ho vymeniť na predsedníckej stoličke. Hádky oboch politikov sa už pred desiatimi rokmi podpísali pod rozpad SNS, pre ktorý prišla o miesto v parlamente.

"Symbol hašterivosti"
Slota a spol. na včerajšom predsedníctve jednomyseľne odhlasovali, že Belousovovej zoberú stranícku knižku SNS. Podľa prvého podpredsedu SNS Andreja Danka ju museli potrestať, lebo poškodzovala meno a záujmy strany. "Nezvládla mocenskú ambíciu v SNS, jej túžba po moci, ako aj nenaplnené očakávania ju dostali do pozície symbolu hašterivosti a skrytej agresie na slovenskej politickej scéne," povedal Danko. Šéf SNS Slota verdikt novinárom oznámiť neprišiel, poslal len svojich podpredsedov. Pri príchode na predsedníctvo médiám povedal: "Strašne sa čudujem, že pani Belousovová vás viac zaujíma ako mŕtvi v Egypte."

Belousovová stranícke rokovanie odignorovala, hoci naň dostala pozvánku. "Je to nedôstojné," komentovala. Disciplinárne konanie podľa nej malo byť začaté voči členom predsedníctva, ktorí o jej osude rozhodovali. "Kvôli nim SNS stratila voličov," uviedla ešte pred rokovaním Belousovová. Rozhodnutie o vylúčení už popoludní nekomentovala. Nevyjadrila sa ani k výzve na vrátenie poslaneckého mandátu. Z poslancov za SNS sa jej zastal jedine Rudolf Pučík. "Výzva, aby vrátila mandát, je groteskná. Poslanecký mandát jej dali voliči, a nie Ján Slota," reagoval.

Podpredseda SNS Rafael Rafaj včera nevedel povedať, či SNS bude v parlamente žiadať, aby Belousovová prišla o funkciu predsedníčky výboru pre ľudské práva a menšiny, ktorú strana získala po voľbách.

Oslabený Slota?
Belousovovej vylúčenie môže zakývať pozíciou SNS v parlamente. Ak by sa k nej pridal Pučík a obaja by sa stali nezávislými, poslanecký klub SNS sa zrejme rozpadne pre nedostatok poslancov. Zákon o rokovacom poriadku určuje, že klub má mať najmenej osem členov. Bez nich by mal iba sedem. Pučík včera odmietol prezradiť, či Slotov klub opustí. Ak by sa klub rozpadol, slotovci by nemali nárok na 315 eur mesačne, ktoré im štát posiela na činnosť klubu. Nechodili by ani na poslanecké grémium, kde kluby dostávajú informácie o priebehu parlamentných schôdzí.

Podpredseda SNS Rafaj tvrdí, že rozpad klubu nehrozí. Strana si podľa neho dala urobiť právnu analýzu, podľa ktorej sa osem poslancov vyžaduje iba pri zakladaní klubu. Belousovová včera nevylúčila založenie vlastnej strany. Prestup do ĽS-HZDS poprela. "O ničom takom neuvažujeme," uviedol aj podpredseda HZDS Jozef Habánik.

Slota vs. Belousovová
Hádky Slotu a Belousovovej už raz spôsobili rozpad klubu SNS. Po jeho zániku vznikol klub Pravej SNS. Išlo o stranu, ktorú si Slota založil v roku 2001 po sporoch s vtedajšou predsedníčkou SNS. Obaja sa vtedy cez médiá urážali. Slota ju napríklad nazval "kysuckou nánou, ktorej proste šibe". Výsledkom bolo, že SNS ani Pravá SNS sa nedostali do parlamentu. Politici k sebe našli cestu až v máji 2003, keď strany spojili.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:04