StoryEditor

"Ak to nepôjde, odídeme aj my"

10.02.2011, 23:00
Na vylúčenie Igora Matoviča z klubu SaS môže koalícia doplatiť. Ak by ho nasledovali aj ďalší traja Obyčajní ľudia, koalícia v parlamente stratí väčšinu.

Matovičovi ľudia - Jozef Viskupič, Martin Fecko a Erika Jurinová včera nevylúčili, že Sulíkov klub opustia a stanú sa nezávislými poslancami.

Testovanie bez Matoviča
Jurinová tvrdí, že v najbližšom čase si otestujú fungovanie v Sulíkovom klube bez svojho lídra, ak by narazili na komplikácie, odídu. Čo by sa muselo stať, aby sa rozhodli pre odchod, odmietla povedať. "Uvidíme, či to bude fungovať,“ podotkla Jurinová. Matovič necháva na nich, ako sa rozhodnú.

Bez nich by koalícia mala iba 74 poslancov zo 150. Prvým nezávislým poslancom z koaličných radov sa pred časom stal Andrej Ďurkovský z KDH. Po ich odchode by ďalším krokom mohla byť menšinová vláda. "Uvedomujeme si to,“ reagoval Fecko.

Jurinová ani Fecko včera nevedeli povedať, či budú podporovať zákony, na ktorých podpore sa dohodne klub SaS. Ako prvú môžu potopiť školskú novelu, o ktorej má najbližšie hlasovať parlament, pretože sú proti celoplošnému spoplatneniu externistov. Či návrh nepodporia, zatiaľ odmietli prezradiť. Matovič včera jednoznačne nepovedal, či bude hlasovať za koaličné návrhy. "Hlasovať budem podľa svojho svedomia a vedomia - ako doteraz.“

Hoci traja "obyčajní“ zatiaľ ostávajú pri koalícii, naďalej chcú svoje kroky koordinovať s Matovičom. "Obyčajní ľudia držia spolu,“ hovorí Fecko. Súhlasia s Matovičovým tvrdením, že ich koalícia oklamala, ak zapiera dohodu o hlasovaní v prípade návrhu Smeru. Podľa Matoviča koalícia predvčerom odsúhlasila ich postup, že on zdvihne ruku za Ficov návrh a traja obyčajní ho nepodporia. "Rozumieme jeho stanovisku, že sa cíti oklamaný,“ uviedla Jurinová.

Tá priznala, že Sulík včera vytiahol pred Obyčajných ľudí dohodu z leta, kde sa zaviazali, že ak dobrovoľne opustia klub SaS, odídu aj z parlamentu. Matovič dohodu zmietol zo stola. Podľa neho už neplatí, lebo sám Sulík ju porušil jeho vylúčením z klubu. "Sulík to urobil pod vydieračským tlakom Bugára.“

KDH netrestalo
Hlas pre Smer nijako nepostihne Radoslava Procházku z KDH, ktorý s Matovičom hlasoval za opozičný návrh. Hovorca KDH Matej Kováč povedal, že strana s jeho postupom nesúhlasí, ale nijako ho nepotrestá. Zo stola zmietli aj požiadavku Mosta-Híd, aby odišiel zo stoličky predsedu ústavnoprávneho výboru.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:52