StoryEditor

Spišiak odštartoval revolúciu v polícii

13.01.2011, 23:00
Dopravný policajt dostane pod dohľad úsek medzi Zlatými Moravcami a Nitrou.

Jeho kolega zas Zvolen - Rimavskú Sobotu. Ide o tzv. cesty smrti, kde sa stáva najviac dopravných nehôd.

Ak chcú títo muži zákona lepšie platy, musia sa snažiť, aby sa im podarilo znížiť počet dopravných nehôd na daných úsekoch. Platy dopravných policajtov sa totiž po novom budú odvíjať aj od tohto kritéria. Dôležité bude aj to, ako rýchlo sa im podarí vyriešiť dopravné zápchy na zverenom úseku. Nové pravidlá pri odmeňovaní predstavil policajný prezident Jaroslav Spišiak.                                                                                          

Tvrdí, že sa bude klásť dôraz na prevenciu. "Ak policajt uvidí kúsok ľadu na ceste a chce byť pozitívny, tak sa musí pred ľad postaviť a usmerňovať dopravu.“ Nový systém sa naostro spustí od júla.

Exminister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) kritizuje, že sa neúmerne zvýši byrokracia. Nariadeným totiž pribudne množstvo "papierovačiek“ pri hodnotení podriadených. "Policajti budú len vypisovať papiere.“      

Polícia novinku skúšobne zavádza už od začiatku roka. Každému policajtovi musia založiť "spis“ s hodnotením, ktoré budú vyhotovovať priami nadriadení. Nové pravidlá nesiahnu na základné platy, na ktoré policajti majú zo zákona nárok. Hodnotenie ovplyvní, či policajt získa osobný príplatok a v akej výške. Koľko policajt dnes zarába, podľa Spišiaka často závisí od svojvôle jeho šéfa. "Neraz sa stáva, že osobné príplatky dostávajú tí, ktorí sú sympatickí nadriadenému,“ pridáva sa šéf policajných odborov Miroslav Litva.

V posudku sa bude hodnotiť plnenie služobných povinností, nakoľko policajt pozná zákony, či naňho prichádzajú sťažnosti alebo sa dopustil etických prešľapov. Na základe týchto údajov raz štvrťročne dostane záverečné hodnotenie. Spišiak zaviedol tri typy - viac ako uspokojivý, uspokojivý a neuspokojivý. Osobný príplatok získa iba ten, kto sa dostane do prvej skupiny. Najviac môže ísť o 30 percent základného platu. Ak policajné oddelenie bude mať dosť peňazí, môže získať aj odmenu. Podľa Litvu policajti priemerne zarábajú 1 150 eur mesačne.

Najhoršie majú dopadnúť policajti s neuspokojivým hodnotením. Štvrťrok dostanú na nápravu, ak sa nezlepšia, preradia ich na menej významnú funkciu. "Skončiť môžu aj ako nespôsobilí na žiadnu funkciu. To zákon pozná a opustia policajný zbor,“ vyhlásil Spišiak. Ten včera sľúbil, že ak sa viac ako polovica spomedzi 21-tisíc policajtov ukáže ako neschopná, odíde z funkcie.                                                                                    

Zmeny sa nepozdávajú Spišiakovmu predchodcovi Jánovi Packovi, podľa ktorého u policajtov narazia na odpor. "Skúste im povedať, že im zoberiete príplatok a prinajmenšom vás obesia,“ citovala Packu agentúra TASR. Litva sa protestov neobáva. "Očakávam len trochu nevôle,“ reagoval šéf odborárov.

Do hodnotenia policajtov majú zasahovať aj občania, ktorí budú môcť vypisovať dotazníky o tom, ako s nimi policajti zaobchádzali. Litva sa obáva, či prichytení zlodeji alebo šoféri, ktorí museli zaplatiť pokutu za rýchlu jazdu, ohodnotia policajtov objektívne. "Voči tomuto som trochu skeptický,“ uviedol.

Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) tvrdí, že reforma pomôže zvýšiť dôveru polície. "Dôveru máme nižšiu než v krajinách na západ od nás,“ vyhlásil. Podľa reprezentatívneho
prieskumu Inštitútu pre verejné otázky ľudia policajtom čoraz viac neveria. Kým v roku 2005 im skôr alebo vôbec nedôverovalo 49 percent občanov, vlani vo februári to už bolo 55 percent. Mária Mihaliková

01 - Modified: 2004-02-17 07:01:16 - Feat.: 0 - Title: Polmiliónová prémia pre hokejistov Trenčína
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 12:50