StoryEditor

"Pacienti? Zbožňujem ich"

06.03.2011, 23:00
Vlastnila kozmetický salón, predávala v cukrárni - no už vo svojich štrnástich rokoch vedela, že jej profesionálna dráha sa bude uberať úplne iným smerom.

Ľubica Emrišková je dnes zdravotnou sestrou a tvrdí, že práca s pacientmi-diabetikmi je jej život. Ako sama s úsmevom hovorí, v živote prešla "od cukru k cukru“. Práve jej spokojní pacienti sa postarali o to, že táto sestrička z ambulancie v Malackách sa môže hrdiť titulom Sestra roka 2010 v kategórii edukátorka v diabetológii. Súťaž organizuje vydavateľstvo Ecopress a jeho odborný časopis Sestra a lekár v praxi.



S pacientmi v prírode
Ľubica Emrišková vo svojom voľnom čase organizuje pre pacientov výlety do prírody, kde sa venujú aj netradičným aktivitám - vozia sa napríklad na fúriku či doja kozy. "Musia vedieť, že ich ochorenie nie je až také zlé a stačí trocha chcieť, aby boli zdravými ľuďmi. Oni sa nemajú prečo považovať za chorých,“ tvrdí Sestra roka.

Aj keď je práca v ambulancii pre zdravotnú sestru Ľubicu zamestnaním na plný úväzok, zďaleka nie je jej jedinou aktivitou.
Okrem toho dobrovoľne robí na úrazovej chirurgii, učí pacientov, čo všetko musia vedieť o živote s cukrovkou a cez víkendy sedáva v škole. Na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej služby sv. Alžbety by tento rok mala získať bakalársky titul v odbore ošetrovateľstvo. Napriek tomu nechápe, prečo ju jej pacienti stavajú na piedestál. "Som úplne obyčajná sestra. Akurát sa snažím svojich pacientov brať v prvom rade ako ľudí,“ tvrdí.

Sestra, kedy mám termín?
Zároveň dodáva, že im je nesmierne vďačná. "Zbožňujem ich za to,“ hovorí Sestra roka, ktorá takmer všetkých svojich pacientov pozná po mene. "Niekedy je to aj nevýhoda, keď na mňa niekto počas nákupu v obchode vykrikuje: "Sestrička, neviete, kedy mám termín?“ smeje sa pani Ľubica.

Pri otázke, čo je pre ňu najväčšou motiváciou, odpovedá jednoznačne: "No, peniaze to nie sú.“ Tvrdí, že najväčšou odmenou pre ňu je, keď vidí svojich pacientov, ktorým sa podarilo prekonať samých seba. "Som rok rozvedená a za ten rok som stihla to, čo som nestihla za posledných dvadsať. Pacienti sú teraz moji blízki.“

Titul Sestra roka si spolu s ďalšími ocenenými prevezme v utorok na galavečere v Bratislave.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 18:22