StoryEditor

S Antonovom armáda neráta

19.01.2011, 23:00

Lietadlo Antonov, v ktorom našlo smrť 42 slovenských vojakov, už naša armáda nepoužíva. "Po tragickej havárii zostalo v Ozbrojených silách SR ešte jedno lietadlo typu Antonov An-24. Od roku 2006 je však vyradené z prevádzky a vzdušné sily neplánujú jeho opätovné zaradenie do služby," pripomína hovorca rezortu obrany Ivan Rudolf. Ministerstvo doplnilo za posledných päť rokov svoju techniku o dve dopravné lietadlá L-410.

Hneď po tragickej nehode sa začalo špekulovať o tom, že príčinou havárie mohol byť zlý stav 40-ročného stroja, ktorý údajne čakala generálna opravou. Tieto podozrenia však vyvrátili výsledky vyšetrovania ešte v roku 2006. "Nepreukázala sa technická porucha lietadla," vyhlásil na konci vyšetrovania prvý šéf rezortu obrany vo Ficovej vláde František Kašický (Smer-SD). Oficiálne výsledky potvrdili, že nehodu spôsobil pilot, ktorý nedostal bezpečnú výšku a nezapol potrebné prístroje. Išlo pritom vraj o jedného z najlepších slovenských letcov.
Po havárii lietadla sa kontroly pred odletmi sprísnili. "Pred každým letom však technický personál vykonáva technickú kontrolu lietadla v rámci predletovej prípravy. Okrem toho sú ešte aj výrobcom predpísané pravidelné kontroly a generálne opravy," uviedlo ministerstvo.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 15:47