StoryEditor

Anketa: Dokážu transformované nemocnice poskytnúť lepšiu zdravotnú starostlivosť pacientom?

08.07.2010, 00:00

Richard Raši, dosluhujúci minister zdravotníctva za Smer-SD
Určite nie. Poskytovanie zdravotnej starostlivosti nezávisí od formy zdravotníckeho zariadenia, ale od kvality personálu a materiálno-technického vybavenia.
Fakultné nemocnice nie sú v súčasnosti ekonomicky pripravené na svoju transformáciu na obchodné spoločnosti. Pokiaľ by k transformácii došlo, ihneď by to viedlo k exekúciám, konkurzom a k obmedzeniu ich činností. (odpovedal pre TASR)

Marián Petko, prezident Asociácie nemocníc Slovenska
Nie je to o tom, či dokážu poskytnúť lepšiu zdravotnú starostlivosť, ale či dokážu lepšie hospodáriť. Nie je na to jasná odpoveď. Nebude ani horšia, ale či bude lepšia kvôli tomu, že budú mať za menom napísané a. s., to si netrúfam povedať. Nedá sa vylúčiť, že to ovplyvní kvalitu smerom k plusu, ale aj k mínusu. Z môjho pohľadu by nemocnice nemali ostať štátnymi príspevkovými organizáciami, mali by mať tvrdšie rozpočtové pravidlá. Asociácia navrhovala, aby to bola forma n. o., čo je bežné v západnej Európe alebo USA. Ich návrh je, aby to boli obchodné spoločnosti, je to politické rozhodnutie. Z hľadiska vnútornej ekonomiky a čitateľnosti to bude lepšie, keď budú buď neziskové organizácie alebo obchodné spoločnosti

Sína Niku, I. viceprezident Asociácie dodávateľov liekov
Zmena právnej formy je príliš ďaleko od samotnej služby pacientovi. Toto sa asi priamo a okamžite určite neprejaví. Predpokladám, že to ani nie je myslené tak, aby zmena nemocnice na akciovú spoločnosť mohla zlepšiť služby pacientom. Myslím si, že im to ani nepomôže, ale ani neuškodí. Skôr to vnímame ako dodávatelia tak, že častým problémom nemocníc je striedanie manažmentov, chýba tam kontinuita. V minulosti sa často stávalo, že odchádzajúci riaditeľ zanechá väčšie či menšie ekonomické problémy a zodpovednosť za ne nemá.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 13:31