StoryEditor

Z obáv Richarda Sulíka je horúci zemiak

08.04.2011, 00:00
Premiérka slová šéfa SaS o tunelovaní firiem odmietla komentovať. Ticho je už aj Sulík.

Výroky Richarda Sulíka (SaS) o údajnom tunelovaní slovenských sprivatizovaných firiem si koalícia pohadzuje ako horúci zemiak. Šéf parlamentu ešte v stredu v pléne v rámci rozpravy hovoril o svojich obavách, že firmy majú tunelovať ich zahraniční vlastníci.

Včera už Sulík svoje slová spresniť nechcel. "Viac sa k tomu nebudem vyjadrovať,“ reagoval pre HN. Zaujímalo nás, ako s jeho informáciami "naloží“ predsedníčka vlády Iveta Radičová (SDKÚ-DS). "Na tieto otázky vám odpovie pán Mikloš,“ odkázala nás na ministra financií.

Mikloš ukázal na Miškova
Rezort Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) však ukázal prstom na Sulíkovho spolustraníka ministra hospodárstva Juraja Miškova (SaS). "Ak má niekto takéto informácie, mal by, samozrejme, primerane konať. Napríklad aj cez zástupcu svojej strany na vedúcom poste v rezorte, ktorý vykonáva akcionárske práva štátu,“ tlmočil narážku na ministra hospodárstva Miklošov hovorca Martin Jaroš.

Miškov tvrdí, že také informácie, o akých hovoril Sulík, on nemá - a dodáva: "Každý, kto má takéto informácie, je povinný oznámiť to polícii alebo prokuratúre.“ Vzápätí sa však pokúsil Sulíkove slová vysvetliť: "Mal zrejme na mysli kontrakt konzultačných zmlúv, ktorý spomínal aj pán poslanec Švantner (SNS - pozn. red.).“ Tento kontrakt bol podľa Miškova uzavretý druhou Dzurindovou vládou za približne 1,2 miliardy korún a bol súčasťou privatizačnej dohody.

"Obávam sa, že aj to bude pravda, že zahraniční vlastníci tunelujú na úkor slovenského štátu. Predpokladám, že sa tomu podarí zamedziť, ale to sa dialo aj za minulej vlády,“ reagoval šéf parlamentu v stredu na príspevok poslanca SNS Dušana Švantera. Poslanec v debate o plánovanej privatizácii teplární poukázal na to, že pri privatizácii SPP Slovensko prišlo o viac ako miliardu korún. "Tí najlepší manažéri, ktorí mali spravovať SPP, si objednali svoje dve dcérske spoločnosti, ktoré mali robiť pre nich servis a ktoré vlastne vyviezli zo Slovenska miliardu 200 miliónov korún za túto smiešnu službu, ktorá vlastne nebola službou,“ vyhlásil Švantner.

"Kvázi tunelovanie“
Exminister hospodárstva Ľubomír Jahnátek zo Smeru-SD tvrdí, že na čele rezortu tiež bojoval s "kvázi tunelovaním“. Problémom podľa neho je, že zahraniční akcionári v plynárňach či elektrárňach majú v predstavenstvách firiem dostatok členov na to, aby si schválili pre Slovensko nevýhodné zmluvy.

Tvrdí, že toto "tunelovanie“ je teda legálne a neriešiteľné. "Oni nie sú takí hlúpi, ako slovenskí privatizéri, že by tunelovali načierno,“ tvrdí pre HN Jahnátek.



menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:17