StoryEditor

Študentom nad 26 rokov odpustia pokuty

01.02.2011, 23:00
Študenti nad 26 rokov, ktorí si musia od nového roka sami platiť zdravotné odvody vo výške 46 eur mesačne, dostali hneď dve dobré správy.

Ak poslúchli radu premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) a boli im schválené dávky v hmotnej núdzi, poisťovňa im vráti peniaze zaplatené od začiatku januára. Navyše, ak sa ani po šibeničnom termíne nenahlásili svojej poisťovni, nemusia sa báť mastnej pokuty.

Čaká sa na zmenu zákona
Predvčerom uplynul posledný deň, keď sa študenti mohli ako samoplatitelia odvodov nahlásiť do zdravotnej poisťovne. Stále tak však neurobila takmer polovica vysokoškolákov, ktorých sa to týka. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou im preto môže dať pokutu vo výške 3 319 eur. Keďže premiérka sľúbila, že zákon sa čo najskôr vráti do pôvodného stavu, rozhodol sa, že tak neurobí. "Tejto kategórii študentov nad 26 rokov úrad zatiaľ nebude ukladať pokuty. Samozrejme to platí s podmienkou, že daná legislatívna zmena bude schválená,“ uviedla hovorkyňa inštitúcie Radoslava Miklášová.

Termín, kedy sa podarí novelu zákona o zdravotnom poistení zmeniť, zatiaľ nie je známy. "Rokovania nie sú ukončené,“ stručne informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Katarína Zollerová. Sporný zákon totiž vzišiel práve z tohto ministerstva. Jeho zmenu tesne po tom, čo vstúpil do platnosti, ohlásila Radičová v reakcii na vlnu protestov študentov.

Veľa byrokracie
Cesta, ako sa vyhnúť plateniu zdravotných odvodov študentmi nad 26 rokov, vedie cez dávky v hmotnej núdzi. Ich vybavenie však stojí veľa byrokratických povinností. Viacerí sa však už na to podujali. "Od minulého týždňa sa nám nezatvárajú dvere študentmi,“ hovorí pre HN vedúca oddelenia pomoci v hmotnej núdzi na Úrade práce v Žiline Alena Skladányiová. Pracovníčka nitrianskeho úradu Elena Flusková tiež potvrdila, že o možnosti získať dávky sa bolo informovať viacero študentov, "opletačky“ na úradoch ich však odradili.

Študent, ktorý si o dávky požiada, musí podať návrh na priznanie výživného na súd od oboch rodičov. "Ak dieťa začalo študovať pred dovŕšením 25 rokov a študuje v dennej forme, vyživovacia povinnosť pre rodičov nezaniká,“ tvrdí Skladányiová. Vysokoškolák však nemusí čakať na vynesenie rozsudku. Dávku môže dostať hneď od mesiaca, v ktorom o ňu požiada, a to v minimálnej výške 62,50 eura. Za každého, kto túto dávku dostáva, zároveň štát zaplatí zdravotné odvody. Finálna výška príspevku od štátu sa vypočíta po vynesení rozsudku. Tá závisí od toho, aké výživné od rodičov študentovi stanoví súd. Keď je majiteľom bytu, dostane navyše príspevok na bývanie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:37