StoryEditor

Chrenova známa má lukratívnu zákazku

25.01.2011, 23:00

Spolupracovníčka "hayekovcov“ získala lukratívnu štátnu zákazku. Takmer 59-tisíc eur zo štátnej kasy má zinkasovať Jana Štefáneková, ktorá donedávna pracovala pre Nadáciu F. A. Hayeka a Hayek Consulting. Spoluprácu ukončila až vo chvíli, keď už mala istú zmluvu s Národnou agentúrou pre rozvoj malého a stredného podnikania. V jej najvyššom orgáne - Zbore zástupcov - sedí Ján Oravec, terajší prezident nadácie a spoluvlastník Hayek Consulting. V národnej agentúre sa angažuje aj bývalý "hayekovec“, štátny tajomník ministerstva hospodárstva Martin Chren (SaS). Obaja odmietajú, že by svojej známej k zákazke pomohli.                                                                         

Limit splnil len jeden
Národná agentúra si Štefánekovej eseročku Gimma vybrala formou podprahovej metódy. Vytvoriť má sieť tzv. podnikateľských anjelov, ktorí budú pomáhať začínajúcim podnikateľom. Zákon povoľuje použiť podprahovú metódu, ak zákazka nepresiahne 60-tisíc eur. Agentúra určila predpokladanú hodnotu zákazky na 59-tisíc eur. Limit uviedla aj v oznámení na svojej webovej stránke, ktorý bol určený prípadným záujemcom. "Ak by išlo o zákazku nad 60-tisíc, oznam by museli zverejniť aj vo vestníku pre verejné obstarávanie, ktorý sleduje viac ľudí,“ povedala odborníčka na verejné obstarávanie Helena Polónyi.

Podľa produkčnej manažérky národnej agentúry Kataríny Schmidtovej ponuky predložili štyri spoločnosti. Víťaznou sa stala ponuka spoločnosti Gimma s cenou 58 450 eur. "Predložila najvýhodnejšiu cenovú ponuku,“ reagovala Schmidtová. Ďalšie tri firmy OnXpo, Universal Media a Mikuláš Pál nedodržali stanovený limit 59-tisíc eur. "Pre obstarávateľa sa tým pádom stali neprijateľnými, pretože presiahli balík, ktorý agentúra mala na zákazku,“ podotkla Polónyi.

U Hayeka skončila

Štefáneková odmieta, že zákazku získala vďaka protekcii. Projekt zaslala po tom, ako si na webe agentúry prečítala oznam. O tom, že zmluvu s agentúrou podpíše, sa dozvedela 27. decembra. Vzápätí ukončila spoluprácu s Hayek Consulting a Nadáciou F. A. Hayeka. O dôvodoch odmietla hovoriť. "Začiatkom roka sme sa dohodli na ukončení, nie je to niečo, čo by som vám mala rozprávať, že kvôli čomu.“

V oboch spoločnostiach figuruje Štefánekovej známy Oravec, ktorý sedí v Zbore zástupcov agentúry. Ide o orgán, kde sú najvyšší predstavitelia subjektov tvoriacich národnú agentúru - minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS), šéf Slovenského živnostenského zväzu Stanislav Čižmárik a prezident Združenia podnikateľov Slovenska Oravec. Štefáneková stála pri zakladaní partnerskej organizácie združenia - Združenia mladých podnikateľov Slovenska - ktorému dodnes robí právničku. Oravec odmieta, že by Štefánekovej k biznisu pomohol: "O zmluve som nemal ani potuchy.“ Podľa Schmidtovej o víťazovi rozhodovali "odborní pracovníci vecne príslušnej sekcie“.

Chren do agentúry chodí

Štefáneková priznala, že k práci pre "hayekovcov“ sa dostala cez Chrena, ktorý pred vstupom do politiky robil riaditeľa Nadácie F. A. Hayeka. Podiel vo firme Hayek Consulting Chren odpredal v auguste, keď už bol štátnym tajomníkom. Chren tiež tvrdí, že o zákazke pre Štefánekovú netušil. "Až dodnes som o tejto súťaži nevedel, absolútne som do nej nezasahoval.“ Chren sa do národnej agentúry dostal po voľbách, v Zbore zástupcov skončil po tom, ako vypukol škandál týkajúci sa údajného tunelovania agentúry za bývalých vlád. Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) vtedy žiadala vymeniť všetkých zástupcov štátu. Chrena tak vymenil Miškov. Na zasadnutia Zboru zástupcov naďalej chodieva, čo aj včera potvrdil.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 11:28