StoryEditor

Maturita? Sakramentsky ľahká, tvrdili niektorí žiaci

15.03.2011, 23:00

Do jedenásť pätnásť je v historickej budove bratislavského Gymnázia na Grösslingovej ulici, kde pred rokmi dral lavice aj Milan Lasica či Daniel Lipšic, úplne ticho. Za dverami ozdobenými zelenými šerpami s podpismi najstarších študentov školy píše 118 maturantov svoju prvú skúšku dospelosti.

Písomné maturity sa začínajú slovenským jazykom a literatúrou. "Pred desiatou sme si povedali, ako vyplniť hlavičky papierov a ako upraviť chyby v prípade, že sa pomýlia," hovorí "dozorkonajúca" učiteľka Gabriela Pavlandová, ktorá na gymnáziu vyučuje matematiku a informatiku. V čase, keď maturanti píšu testy, museli zo školy všetky slovenčinárky odísť, aby nehrozilo, že prosíkajúcim študentom počas testu budú radiť. "Slovenčinárky dnes vykonávajú dozor pri iných aktivitách," potvrdzuje Pavlandová.

Netradične elegantní žiaci
Pred pol dvanástou vychádzajú z učební netradične elegantní gymnazisti s rôznou škálou reakcií. "Zdá sa mi, alebo to bolo sakramentsky ľahké?" hovorí jeden z nich. Na chodbe zase skupinka dievčat lamentuje, že test bol oveľa ťaží ako po minulé roky. Zhodujú sa však na tom, že na 64 otázok mali dostatok času. Skupinka chalanov si pochvaľuje to, že pri písomnej maturite nejde o encyklopedické vedomosti, ale o schopnosť pochopiť text.

A prichádza druhá časť maturít. Po zadaní slohových úloh z rozhlasu, na ktoré museli maturanti čakať asi dvadsať minút s mobilmi odloženými v taškách v zadnej časti triedy, sa mnohí chytajú za hlavu. Nemajú však na výber, a tak sa po pätnástich minútach, ktoré majú na definitívny výber jednej zo štyroch tém, dávajú do písania.

Budúcnosť je jasná
Aj keď všetci maturanti absolvovali prvý zo série tohtotýždňových testov, dávka stresu nebola u všetkých rovnaká. Maturantka Patrícia Šichmanová z Gymnázia na Grösslingovej ulici v Bratislave je totiž už v deň písomných maturít zo slovenčiny prijatá na Vysokú školu výtvarných umení v odbore úžitkové umenie. Test však napriek tomu nechcela podceniť. "Nebol to žiadny veľký stres, ale vždy sa treba snažiť," hovorí Patrícia cestou z učebne, pričom jej spolužiačka dáva za pravdu.

Aj keď sa nájdu i štvrtáci, ktorí prihlášky na vysnívané univerzity ešte neposlali, väčšina z nich už má o svojom ďalšom štúdiu jasnú predstavu. "Prihlášku ešte nemám podanú, no chcem študovať odbor aplikovaná informatika na Slovenskej technickej univerzite," prezrádza svoje plány Vratislav Bendel.

Medzi maturantmi na tomto prestížnom gymnáziu vyhráva právo, medicína a informatické odbory. "Dôležitejšie sú pre mňa maturitné výsledky z matematiky ako zo slovenčiny," hovorí gymnazista Oliver Balogh, ktorý podobne ako mnoho jeho spolužiakov mieri na Matematicko-fyzikálnu fakultu Univerzity Komenského. Gymnázium otvára v každom ročníku dve matematické triedy, "matematikov" má teda nadostač. Schopnosti z matematiky všetkým slovenských maturantom zmeria test už tento štvrtok. Dnes ich čaká skúška z cudzích jazykov. Mária Škvarlová

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 01:51