StoryEditor

Belousovová: Triumf Orbána je zlá správa pre Slovensko

12.04.2010, 11:45
Autor:
TASRTASR
Ak sa Viktor Orbán neospravedlní za svoje výroky, nie je o čom s ním rokovať, tvrdí podpredsedníčka Slovenskej národnej strany Anna Belousovová.

Vzhľadom na výsledky prvého kola maďarských parlamentných volieb je takmer isté, že budúcim premiérom tejto krajiny bude šéf Fideszu Viktor Orbán, ktorý sa chce po vstupe do funkcie najprv stretnúť s Maďarmi z Felvidéku a až potom rokovať s oficiálnymi slovenskými predstaviteľmi. "Ak sa neospravedlní Slovákom za všetky tie výroky, nie je o čom rokovať," vyhlásila dnes prvá podpredsedníčka SNS Anna Belousovová na tlačovej konferencii v Bratislave na adresu výsledkov volieb v Maďarsku.

Podobný Jobbiku
"Nechal sa počuť, že sa cíti byť premiérom 15 miliónov Maďarov. V meste Košice sa vyjadril, že toto mesto bude opäť stredom maďarstva," pripomenula Belousovová. Orbán v minulosti označil Slovákov za zakomplexovaný národ a vyhlásil tiež, že sa nikdy nevzdá nároku na to, aby všetci Maďari žili v jednom štáte. "Jeho slovník sa veľmi málo líši od slovníka, ktorý používa extrémistický Jobbik," vyhlásila Belousovová, podľa ktorej sa Orbán počas kampane národnostným otázkam vyhýbal, čo však na jeho stanoviskách nič nemení.

"Chceme sa veľmi vážne obrátiť na Slovákov, aby v týchto voľbách nevolili maďarské strany, ani strany, ktoré s maďarskými stranami kolaborovali. Mali by voliť strany, ktoré postavia hrádzu šíreniu extrémizmu a fašizmu z Maďarska," vyhlásila Belousovová, podľa ktorej s maďarským stranami v minulosti kolaborovali SDKÚ-DS a KDH.

Zlá správa
"Výsledok volieb v Maďarsku je zlá správa pre Slovensko. V druhom kole očakávame, že Fidesz ešte potvrdí svoje víťazstvo. Voľby potvrdili fakt radikalizácie maďarskej politickej scény," zdôraznila Belousovová, podľa ktorej bude téma ochrany národno-štátnych záujmov Slovenska jednou z predvolebných tém SNS. Problematikou špeciálne maďarskej menšiny sa však program národniarov nezaoberá a otázku slovensko-maďarských vzťahov nepovažujú ani za centrálnu tému svojej kampane. Podľa Belousovovej voličov SNS zaujíma v prvom rade otázka, ako prežiť dopady ekonomickej krízy s čo najmenšími škodami a to bude aj kľúčová predvolebná téma strany.

Na tlačovej konferencii, na ktorej sa nezúčastnil predseda strany Ján Slota, podpredsedníčka zdôraznila, že Slovensko potrebuje vládu, ktorá bude dôsledne presadzovať suverenitu SR. "Ani NATO, ani zmluvy, ani EÚ nie sú zárukou. My sme v dobrej viere podpísali zmluvu o dobrej spolupráci a kto ju teraz porušuje?" opýtala sa Belousovová. Podľa nej je napríklad založenie Fóra poslancov Karpatskej kotliny "surové a hulvátske" porušenie medzinárodného práva a zasahovanie do vecí iného štátu.

Jasné víťazstvo
Stredopravý Maďarský občiansky zväz - Fidesz si v prvom kole parlamentných volieb zabezpečil 206 kresiel z 386-členného parlamentu, čím ukončil osemročnú vládu socialistov. Vyplýva to z predbežných oficiálnych výsledkov hlasovania.

Maďarská Celoštátna volebná komisia na svojej webovej stránke informovala, že Maďarská socialistická strana (MSZP) získala 28 mandátov pred krajne pravicovým Hnutím za lepšie Maďarsko - Jobbik so ziskom 26 kresiel. Čiastkové výsledky zverejnili po sčítaní 99,20 percent hlasov.

Fidesz získal 52,77 percenta hlasov, MSZP 19,30 percenta, Jobbik 16,70 percenta a do parlamentu sa dostala aj strana Politika môže byť iná (LMP) so ziskom 7,43 percenta hlasov.

O obsadení zvyšných 121 mandátov v parlamente sa rozhodne v druhom kole hlasovania 25. apríla vo volebných okrskoch, kde ani jeden z kandidátov nezískal aspoň polovicu hlasov.

01 - Modified: 2003-10-30 05:47:58 - Feat.: 0 - Title: Bondevik, "dobrý muž Nórska" 02 - Modified: 2003-10-30 06:04:36 - Feat.: 0 - Title: Čerpanie štrukturálnych fondov dostalo jasné pravidlá 03 - Modified: 2003-10-30 06:11:32 - Feat.: 0 - Title: Čo ponúkajú európske fondy 04 - Modified: 2003-10-30 06:21:28 - Feat.: 0 - Title: R. Wagoner: Týždenný pracovný čas predĺžiť, ale bez zvýšenia miezd 05 - Modified: 2003-10-30 06:51:03 - Feat.: 0 - Title: Vývoj zahraničnej zadlženosti Slovenska v uplynulom roku 06 - Modified: 2003-10-30 07:27:12 - Feat.: 0 - Title: Nákupy liekov sa neobmedzujú len na východe SR
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 23:36