StoryEditor

Mozaiku budúcej vlády doplnil už aj Bugár

06.07.2010, 00:00
Mozaiku budúcej stredopravej vlády doplnil včera už aj Most Híd Bélu Bugára. Po rokovaní Republikovej rady oznámil predseda strany mená nových členov vládneho kabinetu a tiež ich štátnych tajomníkov.

Včera sa potvrdili informácie o tom, že ministrom pôdohospodárstva sa opätovne stane Zsolt Simon. Ten v kresle šéfa rezortu sedel aj pred štyrmi rokmi, ešte za stranu SMK. Simon si svoje vymenovanie vôbec nevychutnáva. "Je mi jasné, že rezort má prázdnu špajzu, otázne je, do akej miery aj vybielenú.“ 

Sekundovať mu bude štátny tajomník, nováčik v politike Gábor Csicsai. "Je to 42-ročný veterinár, s viac ako dvadsaťročnou praxou v rezorte, pôsobí ako predseda pôdohospodárskeho družstva v Jurovej,“ priblížil Bugár. Simon sa s ním podľa jeho slov pozná už desať rokov.

 

Druhým štátnym tajomníkom, ktorý bude mať na starosti odčlenenie ministerstva životného prostredia od ministerstva pôdohospodárstva, bude Martin Ružinský. Ide o 38-ročného absolventa prírodovedeckej fakulty, ktorý pôsobí v Predstavenstve Transpetrolu. "Samozrejme, všetko urobí pre to, aby ropovod cez Žitný ostrov neprešiel. Hovorím to preto, lebo odbornú kariéru budoval cez Transpetrol,“ poznamenal Bugár. Ružinský bude mať za úlohu spolu so Simonom zastaviť procesy, ktoré na dnes už neexistujúcom ministerstve životného prostredia podľa Bugára prebiehajú. "Bude mať za úlohu urobiť audit na tomto ministerstve a potom sa uvidí,“ načrtol Bugár. Strana má v rukách nomináciu na ministra a aj tajomníka tohto rezortu. Bugár predpokladá, že ministerstvo životného prostredia bude môcť znovu vzniknúť k prvému septembru alebo októbru. Záležať bude na podpise prezidenta.

Kontrolovať ministra dopravy pod gesciou KDH bude štátny tajomník Mostu, ekonóm Ivan Švejna. Na post podpredsedu parlamentu nominoval snem Bélu Bugára. Kreslo ministra životného prostredia zatiaľ zostáva prázdne. Meno chce strana zverejniť až po tom, ako prezident podpíše kompetenčný zákon, ktorým odčlení životné prostredie od rezortu pôdohospodárstva. V tejto súvislosti sa v kuloároch spomínalo meno podpredsedu strany Lászlóa Solymosa. Bugár však včera jeho nomináciu nepotvrdil. "Pán Solymos zostane v parlamente. Budem ho navrhovať na post predsedu poslaneckého klubu strany,“ dodal.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 16:25