StoryEditor

Sulík chce zložiť Fica, koalícii to nevonia

03.02.2011, 23:00
Šéf parlamentu Richard Sulík (SaS) to myslí vážne so snahou zbaviť svojho najväčšieho politického rivala Roberta Fica (Smer-SD) funkcie podpredsedu NR SR.

Túto požiadavku chce predostrieť na pondelňajšej Koaličnej rade. Zatiaľ však nemá istú podporu partnerov. Niektorí koaliční politici dokonca považujú jeho nápad za nevhodný.                    

Dištanc za zlé zákony?
Fico si podľa Sulíka nezaslúži vysokú funkciu v parlamente, pretože počas svojej vlády "naschvál“ presadil protiústavné zákony, ktoré spôsobili miliónové škody. Ústavný súd minulý týždeň označil za protiústavný "vyvlastňovací“ zákon, vďaka ktorému štát stavia diaľnice na cudzích pozemkoch a tiež zákon, ktorý zdravotným poisťovniam zakázal zisk. Štát len na právnikov, ktorí Slovensko zastupujú na medzinárodných arbitrážach s poisťovňami, minul vyše 16 miliónov eur. "Takýto človek nemá čo byť podpredsedom parlamentu,“ vyhlásil Sulík.

Na Koaličnej rade môže jeho snaha stroskotať. Niektorí koaličníci hovoria, že ak by Fica zosadili, Smeru by priliali vodu na mlyn. "Pán Fico by zo seba urobil trpiaceho, ktorému koalícia ubližuje. Nepovažujem to za dobrý nápad, pretože mojím záujmom nie je zvyšovať popularitu a preferencie opozičných súperov,“ uviedol poslanec za KDH Július Brocka. Koaličné strany by podľa neho mali radšej verejnosti vysvetľovať, v čom Fico zlyhal. Podobne reagoval aj Tomáš Galbavý z SDKÚ-DS. "Nie je to politicky šťastné, veď post patrí Smeru a je na ňom, kým ho obsadil.“

Limuzína aj viac peňazí
Fico sa po voľbách stal podpredsedom parlamentu vďaka koalícii. Na zvolenie potreboval minimálne 76 hlasov, opozícia disponuje 71. Napokon získal až 100 hlasov od 144 prítomných poslancov. Kto zaňho hlasoval, nie je známe, pretože išlo o tajné voľby. Ficovi ako podpredsedovi parlamentu prislúcha viacero výhod, má pridelenú vlastnú limuzínu a k vyše 3 000-eurovému poslaneckému platu dostáva príplatok zhruba 300 eur. Na rozdiel od poslancov môže počas schôdzí kedykoľvek vystúpiť s prejavom.
Šéf Smeru Sulíkovu iniciatívu včera nekomentoval. "Človeka, ktorý nemá charakter a chodí na drogové testy, nebudem komentovať,“ povedal Fico, ktorý sa v minulosti neúspešne pokúšal Sulíka odvolať z funkcie predsedu parlamentu. Ako dôvody uvádzal nevhodné správanie a snahu o manipulovanie výsledkov septembrového referenda.

Sulík tvrdí, že na Koaličnej rade nebude za každú cenu pretláčať svoj návrh. "Je to na koaličných partneroch, či si argumentáciu osvoja.“
Šéf Mosta-Híd Béla Bugár tvrdí, že návrh treba predložiť iba vtedy, ak bude istá jeho podpora. "Len tak streliť návrh a potom to neprejde, to je blamáž,“ komentoval. Predsedu SaS včera podporil podpredseda SDKÚ Ivan Mikloš. "Dôvodov na odvolanie je až-až,“ povedal.

Ak by Sulík koalíciu presvedčil a v parlamente by sa našlo 76 hlasov na Ficovo odvolanie, Smer hodlá svojho predsedu brániť. "Vynadám poslancom,“ uviedol podpredseda Smeru Pavol Paška.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 11:20