StoryEditor

Polícia zlikvidovala najväčšiu zločineckú skupinu na Slovensku

30.06.2004, 00:00
Najväčšia zločinecká skupina na Slovensku je už definitívne zlikvidovaná. Ide o skupinu, ktorá nelegálne obchodovala s pohonnými látkami, ľahkými vykurovacími olejmi a naftou. Celkovo je tak v kauze stíhaných 81 členov skupiny, viac než päťdesiat je v súčasnosti vo vyšetrovacej väzbe a v pondelok bolo obvinených ďalších 18 ľudí z trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Podľa vyjadrenia ministra vnútra Vladimíra Palka, šiesti sú stále na slobode a polícia po nich intenzívne pátra. Medzi nimi je aj šéf skupiny - slovenský občan, ktorý sa ukrýva v zahraničí a bude na neho vydaný medzinárodný zatykač.
"Skupina, ktorá pôsobila od roku 2001, svojím konaním spôsobila škodu vo výške 251 miliónov korún. Na základe políciou získaných dokumentov sa škoda odhaduje až na 1,5 miliardy korún," spresnil V. Palko. Medzi obvinenými sú podnikatelia, manažéri firiem, významní funkcionári colnej správy, bývalý príslušník SIS a bývalý príslušník Federálnej bezpečnostnej a informačnej služby.

Mechanizmus fungovania
Podľa viceprezidenta Policajného zboru Jaroslava Spišiaka pracovala táto spletitá sieť (vyše 200 firiem) na siedmich úrovniach. Na tej najnižšej boli takzvané biele kone, podnikatelia, ktorí mali firmy napísané na seba. Až po druhý stupeň riadenia bola táto skupina regionálne rozdelená na tri vetvy - západnú, strednú a východnú. Na dvoch najvyšších priečkach boli odborníci na miešanie ľahkých vykurovacích olejov a nafty, investori, ktorí zabezpečovali vstupný kapitál a "silové" krytie skupiny a to všetko zabezpečovalo legalizáciu príjmov z trestnej činnosti.
Nelegálna činnosť obvinených prebiehala na viacerých úrovniach riadenia cez nákup, distribúciu, predaj, účtovné zabezpečenie, a takýmto spôsobom ovládli takmer celý trh s pohonnými látkami v SR a de facto išlo podľa Spišiaka o "aj o pranie špinavých peňazí". Celý podvod spočíval v tom, že do nafty primiešali ľahké vykurovacie oleje, a výsledný produkt predávali ako čistú naftu. Na zakrytie svojej nelegálnej činnosti vytvorili zložitú sieť mnohých firiem, ktoré neskôr likvidovali cez spoločnosť Bankrot, ktorá bola podľa V. Palka súčasťou organizovanej skupiny. V tejto súvislosti pred časom právny zástupca Vladimíra S. a ďalších dvoch obvinených Ján Gereg pre HN povedal, že vznesené obvinenie nie je konkrétne formulované, chýba mu opis skutkovej podstaty, miesto, čas, spôsob vykonávania trestnej činnosti. Predpokladá, že tieto údaje budú vyšetrovatelia dopĺňať, čím sa predĺži lehota väzby jeho klientov.

Začiatok 90. rokov
Podobné obchody sa však robili od začiatku 90. rokov v celej strednej Európe - zločinecké skupiny, napojené na zahraničné podsvetie, obchodovali s naftou, deklarovanou ako ľahký vykurovací olej. Pri daňových únikoch sa väčšinou nafta vyviezla a doviezla do toho istého štátu, ale napred putovala za hranice ako pôvodný produkt a potom sa vracala pod legendou oleja. Touto operáciou bolo možné zarobiť neodvedením daní až niekoľko korún za liter, čo sa pri vlaku s viacerými cisternami vyšplhalo na miliónové sumy.
Podľa odhadov českých médií, ktoré na tieto podvody upozornili, Česko a Maďarsko len do roku 1999 prišli o 50 miliárd korún, Slovensko asi o desať. Tieto podvody v okolitých krajinách sprevádzali aj mnohé vraždy - v ČR je známa približne desiatka bielych koní, z ktorých väčšinu našli v orlickej priehrade, v Maďarsku prišlo o život niekoľko desiatok ľudí, najčastejšie pri výbuchoch.
Na Slovensku počet mŕtvych zatiaľ nie je známy, viaceré osoby zapletené do tohto reťazca sú však nezvestné. Na týchto obchodoch zbohatli viaceré osobnosti podsvetia, napríklad v Dunajskej Strede, ktorá obchodovala najmä s Maďarskom. V Maďarsku pozadie týchto obchodov poodhalil dnes už nebohý budapeštiansky predstaviteľ podsvetia - podnikateľ s olejmi Tamás Boros. Krátko predtým, ako ho zavraždili, štyri hodiny vypovedal a okrem iného uviedol, že za medzinárodným organizovaním podvodov stojí údajný ruský mafián Semion Mogilevič.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 13:28