StoryEditor

Naháňačky po úradoch končia, sľubuje Radičovej vláda

12.01.2011, 23:00

"Keď podám daňové priznanie, Sociálnej poisťovni musím nahlásiť, aký som mala základ dane. A to isté ma čaká aj v zdravotnej poisťovni," vyratúva podnikateľka Jana Kostíková. Takýmto naháňačkám, kde jeden a ten istý údaj musíte oznamovať viacerým úradom, by mal byť koniec. Koalícia sľubuje sfunkčniť tzv. e-Government -- elektronický výkon verejnej správy. Dokedy byrokraciu odstráni, vládna väčšina však nehovorí.

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) predvčerom po rokovaní Koaličnej rady priznala, že elektronická komunikácia na úradoch zlyháva. "Je to pre občana nepoužiteľné," vyhlásila. Predsedníčka vlády chce úradom nariadiť, aby si informácie posúvali samy. "Doteraz administratívne bremeno niesli občania, ktorí musia opakovane dokladovať informáciu jednotlivým inštitúciám a prispôsobovať sa ich administratívnemu a časovému režimu práce. Zmena prístupu bude spočívať v tom, že po novom štátne inštitúcie toto bremeno preberú," uviedol včera Úrad vlády. Jednoduchšie by bolo napríklad vybavovanie zmeny trvalého bydliska. Postačovať by malo jedno oznámenie na polícii, a občan by si už iba vyzdvihol nový občiansky a vodičský preukaz, pas či doklady od auta.

Zmeny má pripraviť splnomocnenec vlády pre informačnú spoločnosť Roland Sill a nový orgán Rada vlády pre e-Government, ktorej bude šéfovať Radičová. Sedieť v nej majú niektorí ministri a odborníci. Koalícia sa zároveň rozhodla vytvoriť funkciu splnomocnenca pre vedomostnú ekonomiku.

Kedy koalícia presadí konkrétne zmeny, nie je jasné. "Na to sa ešte nedá odpovedať," reagoval šéf poslaneckého klubu Most-Híd László Solymos. So zavádzaním e-Governmentu začala v roku 2000 prvá Dzurindova vláda. Šéf poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár považuje za problém, že informačné systémy ministerstiev, špecializovanej štátnej správy a samospráv dodnes nie sú prepojené. "Je v tom veľký neporiadok. Úrady iba nakupovali počítače, ale na efektívne využitie sa pozabudlo," pridáva sa predseda klubu SDKÚ Jozef Mikuš.

Združenie miest a obcí Slovenska podporuje, aby občania vybavili úradné záležitosti na jednom mieste, napríklad na obecnom úrade, ktorý by si všetky potrebné podklady musel vyžiadať od ostatných úradov. Výkonnému podpredsedovi združenia Milanovi Muškovi prekáža, že vládni predstavitelia s nimi doteraz nerokovali. Odbúranie byrokracie podľa neho môže oddialiť chýbajúce pripojenie na internet. "Akoby nikoho netrápilo, že 500 až 700 obcí je stále bez internetového pripojenia," uviedol Muška. Koľko peňazí si zlepšenie e-Governmentu vyžiada, Úrad vlády včera neprezradil. Mária Mihaliková

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:24