StoryEditor

Prísnejších kontrol sa nebojíme, odkazujú univerzity

27.01.2011, 23:00

Vedenia univerzít, ktoré sa v hodnotení agentúry ARRA umiestnili na nižších priečkach, sa Jurzycovho "honu na vysoké školy" neboja. "Univerzita v ostatnom roku 'šľape', systémovo. Takže nemáme obavy. Naopak, myslím si, že keby prišla akákoľvek akreditačná komisia, my to len uvítame, lebo sa máme čím pochváliť," tvrdí prorektor Trenčianskej univerzity A. Dubčeka Dušan Turan.

Hovorí, že hoci Fakulta mechatroniky v poslednom hodnotení zaostávala, Fakulta priemyselných technológií, naopak, skončila piata a je "špičkovým pracoviskom".

Dajte nám šancu
Prísnejších kritérií pre jednotlivé študijné odbory sa neobáva ani jediná menšinová vysoká škola Univerzita J. Selyeho. "Teraz sa rozvíjame, sme noví, ešte sme nedostali žiadnu možnosť ukázať, čo z nás bude o desať rokov. Preto sa týchto vecí nebojím," hovorí rektor komárňanskej univerzity János Tóth. Hodnotenie ARRA podľa neho ešte nič neznamená a tvrdí, že mladé univerzity nemôžu v kritériách ako je počet doktorandov konkurovať tým, ktoré sú zabehnuté desiatky rokov.

Minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) avizuje, že prísnejšia kontrola kvality vzdelávania vyčistí trh s vysokými školami ich "prirodzeným výberom". Keďže univerzitám nariadi, aby zverejňovali na svojich webových stránkach nielen pozitívne veci, ale aj "neúspechy", predpokladá, že študenti o takúto školu postupne stratia záujem. Prorektorka Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave Dagmar Valentovičová však tvrdí, že rozhodujúcim kritériom pre študentov nie je umiestnenie vysokej školy v rebríčkoch kvality. "Sú aj sociálne dôvody, rodičia majú tiež predstavu, či budú podporovať štúdium dieťaťa v mieste bydliska alebo v 300 metrov vzdialenej škole," myslí si Valentovičová. Dodáva, že študenti sa rozhodujú predovšetkým na základe referencie kamarátov a známych.

Na rebríčky nehľadia
"Ja som sa pri výbere školy nepozerala na žiadne rebríčky a v internetových diskusiách v tom čase neboli skoro žiadne relevantné informácie. Rozhodovala som sa podľa toho, čo chcem robiť v budúcnosti a v mojom odbore nebolo až tak veľa možností," potvrdzuje Valentovičovej slová študentka na trnavskej univerzite Zuzana Sotáková.
Podobnú skúsenosť opísala aj výchovná poradkyňa na bratislavskom Gymnáziu Grösslingova Jana Gábrišová. Maturanti si údajne vyberajú "osvedčené značky" a špecifické odbory. Keď nájdu ten vysnívaný, meno univerzity už nezohráva takú dôležitú úlohu. "Niekedy akoby nemali trpezlivosť pri zisťovaní informácií o jednotlivých školách. Častým postupom je podľa Gábrišovej aj prestup na inú univerzitu po prvom roku štúdia.
Mária Škvarlová

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:14