StoryEditor

Tomanová o Mihálovi: Boh ochraňuj Slovensko

06.08.2010, 00:00

Slovný boj poslancov o programové vyhlásenie vlády vychladol už na tretí deň. Na rozdiel od prvých dvoch dní, včera sedela v snemovni len zhruba polovica zástupcov ľudu.
Hádka o kľúčovom dokumente novej koalície sa rozpadla na duely rezortných ministrov a ich predchodcov -- v sociálnej oblasti, zdravotníctve, či doprave. "Mám iba jedno želanie: Boh ochraňuj Slovensko," odkázala napríklad novému ministrovi práce Jozefovi Mihálovi (SaS) jeho predchodkyňa Viera Tomanová a obvinila pravicu, že zamestancom pripravuje vykorisťovanie a prácu za "misku ryže" a dôchodcom nedôstojnú starobu. Straníckeho kolegu sa zastal Igor Matovič z Obyčajných ľudí. Mihál je podľa neho "stelesnenie odbornosti", kým Tomanová "stelesnenie plnej pusy". "Ministerka Tomanová stále považuje zamestnávateľov za triedneho nepriateľa," pomýlil si Stanislav Janiš (SDKÚ-DS) postavenie čerstvej poslankyne z tábora Smeru-SD.

Už tretí deň rokujú v snemovni aj desiatky poslaneckých nováčikov. Ako vidia parlamentný život a prácu a kolegov z "nepriateľského" tábora? "Zarazilo ma strašne pomalé tempo. Tým že pochádzam z podnikateľského prostredia, tak som zvyknutý na fixné termíny, stručné vyjadrovanie a jasné stanoviská. Veľa ľudí hovorí veľa zbytočných slov, robia všetko preto, aby boli citovaní a medializovaní," hovorí poslanec SaS Juraj Droba.

Klub SaS si podľa neho vyslúžil smiech zo strany kolegov, keď chceli zaviesť do rokovacieho poriadku prestávku. "Sme platení ľuďmi a sme povinní byť aktívne prítomní, ale ak sa pozriete do rokovacej sály, málokedy je tam viac ako polovica poslancov. Som hrdý, že my, ako SaS, sme tam všetci do nohy a v podstate stále. Preto nám bolo napríklad zvláštne, že nie sú prestávky. Jeden z prvých návrhov, ktoré sme neformálne predniesli, bol, aby bol program fixný a s prestávkami -- a ostatní sa začali smiať, že každý si predsa urobí prestávku, kedy chce," dodáva.

Radoslava Procházku (KDH) prekvapil rozdiel medzi atmosférou v pléne a na chodbách parlamentu."V porovnaní s rituálom vzájomných atakov, ktoré sa odohrávajú v pléne, sa v kuloároch poslanci naprieč politickým spektrom k sebe nesprávajú vôbec nevraživo." "Časť z toho je naozaj len divadlo pre voličov," pridáva sa poslanec Droba. Poslanecké výhody sú podľa Procházku primerané práci -- využil zatiaľ nový notebook, či bezproblémové parkovanie v Národnej rade. Poslanec Most-Híd Igor Sidor privítal poslaneckú kanceláriu v meste a využil už aj bezplatné cestovanie vlakom. Je totiž z Košíc. "Je to istá pomoc, je tu veľa poslancov z východu, ktorí túto možnosť využívajú," dodáva. Dočkáme sa v budúcnosti zasadania niektorého z parlamentných výborov v kupé rýchlika z Bratislavy do Košíc, či späť? "Najprv budeme musieť vyriešiť, kto bude jeho šéfom," smeje sa Sidor. Poslanec Droba rúca mýtus o lacnom parlamentnom stravovaní. "Povestný parlamentný bufet a jedáleň nie je až taký lacný ako sa tradovalo, pretože obed stojí tri eurá."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 06:22