StoryEditor

SDKÚ: Doteraz nič nehrozilo, zrazu krachuje eurozóna

08.05.2010, 12:13
Autor:
TASRTASR
Časový stres okolo urýchleného schvaľovania finančnej pomoci Grécku je podozrivý a nevhodný na primeranú diskusiu o pôžičke v objeme 110 miliárd eur.

V reakcii na prebiehajúce rokovania európskych inštitúcií a dnešné mimoriadne zasadnutie vlády SR, ktoré poverilo ministra financií Jána Počiatka (nominant Smer-SD) podpísať za Slovensko rámcovú zmluvu k pôžičke Grécku, to pre TASR uviedol predseda poslaneckého klubu opozičnej SDKÚ-DS Stanislav Janiš (na snímke).

"Nevieme, k čomu sa Slovensko na základe tejto zmluvy zaväzuje. Zatiaľ tú zmluvu nikto nevidel," upozornil. Veľmi podozrivý je podľa neho celkový rámec urýchleného rozhodovania na celoeurópskej úrovni. "Únia ešte v januári tvrdila, že Grécku nič nehrozí a netreba žiadne špeciálne opatrenia, v apríli bolo potrebných 45 miliárd eur, v máji 110 miliárd eur. Zrazu, keď sa to neurobí tento piatok, tak skrachuje eurozóna," priblížil Janiš aktuálny priebeh rokovaní v EÚ.

Minister financií podľa predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) podpíše rámcovú veriteľskú zmluvu ešte dnes dopoludnia a následne bude v elektronickej podobe zaslaná do Bruselu. Rovnako ešte dnes by mala byť podpísaná aj definitívna dohoda medzi Európskou komisiou (EK) a Gréckom a v pondelok začnú štáty, ktoré sú na to už pripravené, poskytovať prvé bilaterálne úvery tejto krajine.

"To, čo sme dnes ráno urobili, nie je nič iné, len odblokovanie tohto mechanizmu, pretože sme posledná krajina, ktorá nepodpísala túto rámcovú zmluvu," priblížil po dnešnom rokovaní vládneho kabinetu Fico. Zároveň však zdôraznil, že Slovensko samotnú pôžičku zatiaľ neposkytuje. Podpis rámcovej zmluvy, ako aj poskytnutie bilaterálneho úveru Grécku v predpokladanom objeme takmer 820 miliónov eur v priebehu nasledujúcich troch rokov totiž ešte podlieha ratifikačnému procesu v Národnej rade (NR) SR. K tomu však dôjde až po parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnia 12. júna.

01 - Modified: 2003-11-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Brazília za polrok znížila úroky šesťkrát 02 - Modified: 2003-11-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SAX vzrástol na 175,16 bodu 03 - Modified: 2003-11-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Komentáre pod grafy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 08:52