StoryEditor

Na doplatkoch za lieky neušetrí každý senior

05.04.2011, 00:00
Dôchodcovia a zdravotne postihnutí, ktorí sa tešili, že im štát pomôže "utiahnuť" výdavky na lieky, zrejme zažijú sklamanie.

Od prvého apríla poisťovňa eviduje platby týchto pacientov v lekárňach a štvrťročne má seniorom vracať doplatky nad 45 eur a postihnutým nad 30 eur. Dôchodca však vôbec nemôže rátať s tým, že sa jeho limit preplácaný poisťovňou vyšplhá na úroveň jeho reálnych doplatkov.

"Limit spoluúčasti sa zďaleka nedotkne takého množstva pacientov, ako sa očakávalo,“ tvrdí prvý viceprezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. Z reakcií pacientov je podľa neho vidieť očakávania, že sa im limit bude navršovať podľa sumy minutej v lekárni.

Keď sa limit blíži k nule
Na osobný "liekový" účet pacienta sa však započíta len doplatok za najlacnejší liek zo skupiny s rovnakou účinnou látkou. Navyše sa nezarátajú lieky, pri ktorých poisťovňa hradí menej ako 75 percent konečnej ceny lieku. Výsledkom je tak napríklad dôchodca z Hažína nad Cirochou v humenskom okrese, ktorý v lekárni nechá za štvrťrok viac ako sto eur, no napriek tomu započítavaná suma limit 45 eur ani nedosiahne. Užíva totiž napríklad dve balenia lieku Detralex mesačne na cievne ochorenia, za ktoré uhradí vyše dvadsať eur, no do limitu spoluúčasti sa mu zaň nepripočíta ani euro. Dôvodom je, že poisťovňa za tieto lieky hradí menej ako 75 percent.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Katarína Zollerová tvrdí, že v tejto skupine liekov sú najmä tie, ktoré sa užívajú krátkodobo.

"Ide predovšetkým o lieky, ktoré sa používajú pri akútnych ochoreniach, ako sú napríklad antibiotiká, ktoré väčšina z nás potrebuje jedenkrát ročne,“ hovorí pre HN. V zozname liekov sme však našli veľa takýchto "prípadov“ aj medzi často užívanými analgetikami či liekmi na srdcovo-cievne ochorenia predpisované najmä starým ľuďom.

Zámerom ministerstva pri preplácaní najlacnejších liekov je motivovať lekárov i pacientov na užívanie najlacnejších foriem medikamentov. "K liekom na zväčša chronické ochorenia, ktoré majú pacienti predpísané, existujú rovnako bezpečné a kvalitné lieky, za ktoré môže pacient platiť menej,“ dodáva hovorkyňa ministerstva.

Asociácia na ochranu spotrebiteľov liekov považuje limit spoluúčasti za populistické rozhodnutie, ktoré je pre pacienta zanedbateľné. "Domnievame sa, že táto časť novely nie je výhra pre pacienta, ale tlak na lekárov, aby predpisovali najlacnejšie lieky,“ hovorí prezidentka asociácie Hanka Rážová. Ministerstvo, naopak, odhaduje, že opatrenie sa dotkne až 120-tisíc poistencov.

Slabá propagácia?
Sukeľ tvrdí, že tieto opatrenia ministerstvo zdravotníctva nedostatočne propagovalo. Hovorkyňa rezortu Katarína Zollerová mu protirečí. "Informovanie pacientov prostredníctvom médií robilo ministerstvo veľakrát,“ tvrdí Zollerová. Dodáva, že ministerstvo chystá letákovú kampaň na obdobie, kedy majú dôchodcom a zdravotne postihnutým, na účet pribudnúť prvé vrátené prostriedky. Na ich zaslanie majú poisťovne čas do 90 dní od uplynutia prvého štvrťroku, teda do konca októbra.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:41