StoryEditor

Šefčovič bude pravou rukou Barrosa (video)

27.11.2009, 15:04
Aktualizované 19.15 | Slovensko dostalo kreslo podpredsedu Európskej komisie. Náš zástupca povedie kľúčový rezort administratívy a medziinštitucionálnych vzťahov.

Slovensko bude mať v novom zložení Európskej komisie človeka na veľmi vysokom poste. Nášho komisára Maroša Šefčoviča si dnes totiž šéf európskej administratívy José Manuel Barroso vybral za jedného z piatich podpredsedov eurokomisie.

Šefčovič bude v 27-člennej komisii zodpovedať za oblasť medziinštitucionálnych vzťahov a administratívy. Znamená to napríklad aj to, že každý návrh zákona, ktorý pôjde do Európskeho parlamentu či Európskej rady, bude treba konzultovať práve s našim eurokomisárom.

Šefčovič považuje pridelenie kľúčového rezortu za veľký úspech. „Toto portfólio odráža skutočne proeurópsku pozíciu Slovenska vždy, keď v Bruseli prebiehali zložité diskusie," povedal novinárom Šefčovič.

Ten za svoju hlavnú úlohu v novej eurokomisii označil uplatnenie Lisabonskej zmluvy, ktorá vstúpi do platnosti na budúci týždeň, a to tak, aby jednotlivé európske inštitúcie medzi sebou čo najlepšie spolupracovali. Okrem toho bude zastupovať eurokomisiu pri príprave summitov európskych lídrov a šéfovať manažmentu ľudských zdrojov.

VIDEO: FICO: Šefčovič sa dostal do kuchyne EK, je to obrovský úspech

Zástupca únie, nie Slovenska
Spokojnosť s rezortom neskrývali ani ďalší naši zástupcovia v Bruseli. „Pre Slovensko je to historický úspech, pretože prvýkrát v histórii naša krajina obsadí jeden z najvyšších postov v Európskej únii," uviedla po oznámení rozdelenia rezortov europoslankyňa Monika Beňová.

Podľa nej je pre nás tento rezort o to dôležitejší, že práve šéfovi administratívy a medziinštitucionálnych vzťahov dáva Lisabonská zmluva do rúk kľúčové páky pri rozhodovaní vnútri únie a vo vzťahoch k členským krajinám.

Náš zástupca v eurokomisii tak nakoniec nebude zodpovedať za rezort energetiky, o ktorý viackrát vyslovil veľký záujem premiér Robert Fico. Túto kľúčovú hospodársku oblasť bude viesť nemecký komisár Günther Oettinger. Napriek tomu môžeme byť spokojní. „Naša pozícia v Európe sa posilní.

Je to uznanie doterajšej dobrej práce Maroša Šefčoviča v Bruseli, ale aj jeho predchodcu Jána Figeľa," potvrdil pre HN politológ Michal Horský. Figeľ viac ako štyri roky v eurokomisii viedol rezort vzdelávania, odbornej prípravy, kultúry a mládeže. Začiatkom októbra tohto roka ho na čele tohto rezortu vystriedal práve Šefčovič.

Náš eurokomisár bude mať nasledujúcich päť rokov na starosti rezort, za ktorý doteraz zodpovedali dvaja podpredsedovia komisie – oblasti medziinštitucionálnych vzťahov šéfovala Švédka Margot Wallströmová a administratíve Estónec Siim Kallas. V praxi to znamená, že slovenský zástupca bude zodpovedať za vzťahy Európskej komisie k ostatným inštitúciám – europarlamentu, Európskej rade či k národným parlamentom všetkých členských štátov únie.

Napriek tomu politológovia upozorňujú, že pre Slovensko samotné nebudú z tohto postu vyplývať žiadne výhody. „Barroso sa na každého svojho komisára obracia s tým, že v komisii musia obhajovať výlučne záujmy Európskej únie. Treba sa teda na neho pozerať ako na zástupcu únie, a nie Slovenska," tvrdí Horský.

Rozhodne europarlament
Do kresla podpredsedu eurokomisie zasadne Šefčovič najskôr koncom januára. Ešte predtým ho totiž rovnako ako ostatných eurokomisárov čaká vypočutie v príslušnom výbore Európskeho parlamentu. Tieto tzv. híringy sa budú konať v polovici januára. O novom zložení komisie definitívne rozhodne Európsky parlament na zasadnutí, naplánovanom na 26. januára. Europoslanci pritom budú rozhodovať o komisii ako celku, a nie o každom komisárovi jednotlivo.

01 - Modified: 2003-09-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: DPH pri zahraničných projektoch ponovom 02 - Modified: 2003-09-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Priemysel s rastom 03 - Modified: 2003-09-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tupolevy plánujú vymeniť za Boeingy 04 - Modified: 2003-09-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Schodok rozpočtu sa prehĺbil 05 - Modified: 2003-09-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chystajú tender
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:43