StoryEditor

Do Iraku ďalší slovenskí vojaci

Slovenskú jednotku v Iraku posilní dvadsať vojakov čaty prieskumu obrany a ochrany, okrem toho vo veliteľstve operácie Iracká sloboda pribudne päť dôstojníckych miest

Slovenskú jednotku v Iraku posilní dvadsať vojakov čaty prieskumu obrany a ochrany, okrem toho vo veliteľstve operácie Iracká sloboda pribudne päť dôstojníckych miest. Návrh na toto posilnenie slovenského kontingentu z 85 na 110 osôb prerokovali včera poslanci NR SR. Podľa ministra obrany Lišku požiadavka posilniť jednotku v Iraku vyplýva z toho, že "narastá počet organizovaných teroristických útokov proti koaličným silám, a tým aj príslušníkom slovenskej ženijnej jednotky". Zvýšenie počtu slovenských vojakov v operácii Iracká sloboda si vyžiada náklady 64,5 mil. korún. Z tejto sumy predstavujú najväčšiu položku náklady na pobyt na dvanásť mesiacov (40,5 mil. Sk), výcvik a nákup výstroja (11,8 mil. Sk) a preprava (7,3 mil. Sk).
V rozprave návrh odmietli poslanci Dagmar Bollová a Karol Ondriaš (obidvaja KSS), podľa ktorých by bolo lepšie, keby sa slovenskí vojaci vrátili domov a nepomáhali "globálnym imperialistom" v okupácii Iraku. Návrhu naopak vyslovila podporu Irena Belohorská (ĽS-HZDS). Upozornila však na nedostatočné technické zabezpečenie vojakov. Problematike sa poslanci venovali aj počas pravidelnej hodiny otázok, keď Ivan Hopta (KSS) odporučil premiérovi Mikulášovi Dzurindovi peniaze určené na vyslanie vojakov do Iraku použiť na dostavbu národného divadla, prípade dať do zdravotníctva alebo školstva.
V Iraku už pôsobí slovenská ženijná jednotka, ktorá do 11. decembra 2003 preverila mínovú bezpečnosť ručným spôsobom na ploche vyše 63 tisíc štvorcových kilometrov a pomocou kompletu Božena odmínovali takmer 50-tisíc štvorcových kilometrov. Vojaci zneškodnili 170 protitankových mín a 110 protilietadlových nábojov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 13:46