StoryEditor

Pravica dobieha Roberta Fica. Pomôcť má prezident

29.04.2010, 00:00
Je po voľbách. Pravica chce vládnuť iba spolu. Súčasná trojkoalícia zase trvá na tom, že chce pokračovať v starej zostave.

Je po voľbách. Pravica chce vládnuť iba spolu. Súčasná trojkoalícia zase trvá na tom, že chce pokračovať v starej zostave. Štát sa ocitá v patovej situácii - ani jeden z oboch blokov nemá väčšinu na zostavenie vlády, parlament si podelili presne "pol na pol“. Takto by to vyzeralo, ak by parlamentné voľby boli už v apríli. Vyrovnané rozloženie síl odhalil najnovší prieskum agentúry MVK.

Podľa sociológa Pavla Haulíka hroziaci pat prelomia malé strany - až štyri (SNS, ĽS-HZDS, SMK, Most-Híd) sú totiž v zóne ohrozenia a je málo pravdepodobné, že sa dostanú všetky do parlamentu. "Ak sa tam nedostane HZDS a SNS, potom platí doslova to, že opozícia dýcha koalícii na krk,“ povedal Haulík pre HN.

Doterajšia nerušená dominancia Smeru-SD môže dostať aj ďalšiu trhlinu. Analytici varujú, že Slovensku hrozí najnižšia volebná účasť - neistý je každý druhý volič. Podľa politológov by nízka účasť mohla spôsobiť problémy práve Smeru. Ten už volá na pomoc prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorého chce požiadať, aby vyzval ľudí voliť. Jeho hovorca HN potvrdil, že hlava štátu tak chce urobiť bez ohľadu na výzvu strany. 

"Volič uvažuje štátnicky a ak hrozí, že jeho hlas môže prepadnúť, dá ho radšej nejakej veľkej strane, a tým tú malú de facto potopí,“ prognózuje analytik Haulík. Konkrétne za najrizikovejšie považuje politológ Pavol Marchevský stranu Vladimíra Mečiara a tiež nový subjekt Bélu Bugára Most-Híd. "Keď už odpočítame tieto dve strany, vyjde nám, že je to dosť natesno,“ zhodnotil takýto stav politológ. Vtedy by Smer - aj napriek tomu, že by vo voľbách zvíťazil - nemusel zložiť vládu, keďže spolu s SNS by nemal dosť kresiel v Národnej rade.

No a Ján Slota je už podľa Marchevského pre Fica skôr neprijateľný. "Z posledných udalostí je zrejmé, že Smeru už definitívne praskli nervy z SNS. SNS je taká ohrdnutá milenka a uvedomuje si, že jedine so Smerom môže ísť do vlády, ale Smer cúva.“ Aj samotnému Smeru klesli oproti posledným mesiacom preferencie. Kedysi dosahoval 40 percent, dnes je to 35. Haulík vidí za tým to, že Ficovým voličom dochádza trpezlivosť s krízou a začínajú to pripisovať jeho vláde. "Strácajú vieru, že Smer dokáže riešiť krízu. Smeru klesli preferencie zrejme pre krízu a preto, že trvá dlho a svetlo na konci tunela nie je výrazné,“ dodáva sociológ.

01 - Modified: 2003-11-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Od 1. januára 2004 zmeny v odškodňovaní pracovných úrazov a chorôb z povolania 02 - Modified: 2003-11-12 22:14:49 - Feat.: 0 - Title: Monitor zahraničnej tlače 03 - Modified: 2003-11-13 07:55:52 - Feat.: 0 - Title: Železnice neevidujú všetky zmluvy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 17:43