StoryEditor

Mladí či starí? Spája ich túžba rozhodovať

04.05.2010, 00:00

Má len 21 rokov a už mieri do veľkej politiky. Má o rovných šesťdesiat viac a rovnako sa chystá do parlamentu. Aj takéto vekové rozdiely sa našli na kandidátkach politických strán pred júnovými voľbami.

SNS... jedine SNS
V prvom prípade je reč o Michaele Holoubkovej na kandidátke SNS. Má akurát toľko rokov, ako je spodná veková hranica potrebná na kandidatúru na poslanca stanovená v zákone - teda 21. Holoubková je napriek mladému veku so stranou spätá už dlhšie. Pôsobila tu ako organizačno-politická pracovníčka - to znamená, že pomáhala napríklad pri kampaniach strany. A aj v súčasnosti už pracuje na organizácii volebnej kampane pre júnové parlamentné voľby národniarov.

Holoubková hovorí, že do politiky chce ísť preto, aby v nej mladých bolo viac. A prečo si zvolila SNS? "Podľa toho, ako poznám program a ciele, neviem si predstaviť stranu, ktorá by vedela problémy riešiť lepšie ako SNS." Dodáva, že ide najmä o neprispôsobivých občanov nielen v jej bydlisku v Trnave, ale na väčšine územia Slovenska. V parlamente by tiež rada zabezpečovala byty pre mladé rodiny, no "také, ktoré si ich do pol roka nezničia". Okrem práce pre stranu študuje na vysokej škole sociálnu prácu. Práve SNS má aj v tomto volebnom období najmladšieho zástupcu v parlamente. Ide o Jakuba Gajdošíka, ktorý keď skladal poslanecký sľub, mal 24 rokov.

Všetko pre "svoj" rozhlas
Najstarším kandidátom do parlamentu je 81-ročný Koloman Balog. Žije v obci Čičarovce a kandiduje do parlamentu aj preto, aby vo svojej dedine presadil obecný rozhlas po slovensky. Dôchodca Balog sa ocitol na kandidátke nedávno vzniknutej strany Milana Urbániho AZEN na 137. mieste. "Priženil som sa do Čičaroviec, maďarskej dediny. Už desať alebo pätnásť rokov sa v obci snažím presadiť slovenský rozhlas a nejde to," povedal HN najstarší kandidát.

Balog sa s lídrom Urbánim pozná ešte z čias, keď boli obaja členmi HZDS Vladimíra Mečiara. Zatiaľ čo predsedovi AZEN-u sa Mečiarova politika prestala definitívne páčiť len pred nejakým časom, dôchodca Balog odišiel z hnutia už pred tromi rokmi. "Ja som bol v HZDS vyše desať rokov, nepomáhala mi strana, tak som vystúpil."

Strana mu má pomôcť
Kandidát AZEN-u teraz verí, že mu nová strana pomôže napríklad aj s obecným rozhlasom, ktorý vraj aj napriek jeho dlhoročným snahám vysiela stále len v maďarskom jazyku. "Urbániho aj Kramplovú už poznám dávno, tak to skúsim cez nich," hovorí Balog.

Druhým najstarším kandidátom do parlamentu je András Takács. Vo veku 79 rokov sa ešte stále venuje svojej pôvodnej celoživotnej profesii, ktorou je choreografia folklórnych tancov. Za svoju prácu dostal aj vyznamenanie slovenskej, ale aj maďarskej vlády. Kandiduje za SMK a v strane vraj pracuje už dlhšie. Výroky podpredsedu SMK Miklósa Duraya o autonómii na juhu Slovenska berie Takács ako otázku, ktorú treba dovysvetliť. "Či ide o oddelenie juhu Slovenska alebo len získanie určitých práv. Inak potom môžu vznikať nedorozumenia," hovorí HN Takács.

Kandidátky politických strán sú celkovo skôr staršie ako mladé. Stranou "matuzalemov" je KSS s vekovým priemerom 52 rokov, paradoxne majú najmladšieho lídra kandidátky - 32-ročného Jozefa Hrdličku. Nasleduje Združenie robotníkov Slovenska. Najstarším lídrom zo všetkých kandidátok je 67-ročný Vladimír Mečiar. No a najmladšou stranou s priemerným vekom 37 rokov je Ľudová strana Naše Slovensko na čele s Marianom Kotlebom.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:55