StoryEditor

Pokuty chcú posielať poštou

26.12.2010, 23:00
Majitelia áut by mali do poštovej schránky dostávať šek na pokutu s fotografiou svojho vozidla, ktoré nedodržalo predpísanú rýchlosť.

 Polícia v spolupráci s ministerstvom vnútra pracuje na novele zákona o policajnom zbore, ktorá povolí používať stacionárne radary. Zasielanie pokút poštou funguje napríklad vo Francúzsku či v Rakúsku, kde sú popri cestách nainštalované desiatky stacionárnych radarov, ktoré fotografujú uháňajúce autá. Na základe evidenčných čísel policajti zistia majiteľa auta, ktorému zašlú šek na pokutu.

Prekročenie rýchlosti patrí medzi najčastejšie prehrešky, ktorých sa vodiči dopúšťajú. Dopravní policajti od začiatku roka do 30. septembra vybrali na pokutách vyše 14,75 milióna eura. V minulom roku zinkasovali takmer 19 miliónov eur.

Súčasťou nových pravidiel by malo byť aj zavedenie tzv. objektívnej zodpovednosti. To znamená, že pokiaľ sa nebude dať zistiť, kto šoféroval auto, ktoré spôsobilo nehodu, bude za škodu zodpovedný majiteľ vozidla. Od neho bude závisieť, ako bude spolupracovať pri objasňovaní havárie a či umožní odhaliť osobu, ktorej auto požičal.

"Občania sú vynaliezaví a hľadajú rôzne právne kľučky, ako sa vyviniť z nehody, ktorú zapríčinili. Často zapierajú, že auto šoférovali,“ uviedol pre HN viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel. Odkedy by mala novela platiť, Ábel zatiaľ nevedel povedať. Po jej vypracovaní pôjde na schválenie do vlády a parlamentu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 04:17