StoryEditor

Matovič potrebuje na stranu mesiace

16.02.2011, 23:00

Diskusiu s Obyčajnými ľuďmi už bude musieť moderovať premiérka Radičová, hovorí šéf poslancov SaS.

Čím ste presvedčili troch Obyčajných ľudí, aby nevystúpili z klubu?
Najsilnejší argument bol ten, že nad všetkými záujmami musí stáť stabilita vlády Ivety Radičovej.

Veď deklarovali, že by naďalej stáli za koalíciou?
Na akom paragrafe, zákone by stála takáto deklarácia? Akokoľvek ústne deklarujú, že budú podporovať vládu, de facto stoja mimo ako nezávislí.

Trom Obyčajným ste dovolili, že môžu odísť, keď Matovič založí vlastnú stranu. Na ako dlho vidíte ich zotrvanie v klube?
To je všetko v ich rukách, či Igor Matovič nezaloží stranu o šesť mesiacov, o deväť, dvanásť...

Ale môže to urobiť aj zajtra, keďže dohoda so Sulíkom, že si nesmie založiť stranu, vypršala na konci minulého roka.
Založenie strany nie je otázkou politického vyhlásenia, ktoré dám v piatok večer do novín a v pondelok mám stranu. Ak to Igor bude myslieť vážne, a povedal, že to bude myslieť vážne, nepôjde mu o kúpenie nejakej "šuflíkovej" strany, napríklad Slobodného fóra, tak rátam, že to môže trvať minimálne desať mesiacov.

SaS minulý týždeň vyhodila Matoviča. Zdá sa, že s ním budete nútení spolupracovať, keďže u vás zostali jeho traja ľudia.
Kým bol Igor de iure členom nášho klubu, hľadanie kompromisu bolo buď na Sulíkovi, alebo na mne. Teraz už diskusiu bude s nimi musieť moderovať premiérka Radičová.

Tlačila premiérka na SaS, aby si udržala troch Obyčajných, inak odstúpi?
Ja o žiadnom tlaku premiérky, ale ani Richarda Sulíka neviem.

Ako vnímate vylučovanie Matoviča? Keď Sulík na klube SaS navrhoval jeho vylúčenie, vy ste dobehli na poslednú chvíľu - a to ste šéf klubu.
Situácia bola hektická a vyhrotená. Výrazne ju vyhrotil aj Béla Bugár, že sa postavil na odpor a odmietol hlasovať s koalíciou. Bola to legitímna koaličná neposlušnosť, ale myslím, že to na vzniknutú situáciu nebola primeraná reakcia. A forma, akou prebehol klub, určite nepôjde do učebníc vzorového vedenia rokovaní.

Vyčítali ste to Sulíkovi?
Vyčítali mu to tri štvrtiny klubu. Pokiaľ by išlo o obsah, som presvedčený, že keby sa neskôr hlasovalo o vylúčení Matoviča, výsledok by bol stále rovnaký. Teraz je slobodný ako vtáča, ktoré si môže lietať po parlamente a robiť, čo chce. Teraz robí reklamu len a len sebe. V dobrom aj v zlom.

Čo si myslíte o Matovičovi?
Ja si o ňom nič nemyslím.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 22:58