StoryEditor

Prečo sa rozhodnutia v kuse menia, pýta sa Bugár

20.01.2011, 23:00

Koalíciu hnevajú ústupky, ktoré po kritických ohlasoch občanov robí premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Predsedovi Mosta-Híd Bélovi Bugárovi prekáža, že sa postavila na stranu vysokoškolákov. Premiérka žiada od ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH) zrušiť povinné platenie odvodov pre študentov nad 26 rokov, ktoré platí iba od 1. januára.

Časť vysokoškolákov pred stretnutím s Radičovou pripúšťala nátlakové akcie. "Nerozumiem, prečo sa v kuse menia rozhodnutia koalície. Ak niekto hrozí štrajkami a vláda cúvne, vytvárame priestor na neustále ustupovanie a nikdy sa nepohneme dopredu," tvrdí Bugár.

Tvoriť alebo hľadať prácu?
Radičovej zmierlivý tón sa nepozdáva ani poslancovi za SDKÚ Ivanovi Štefancovi. Negatívne vníma premiérkin postoj k prepúšťaniu železničiarov. Vláda by mala podľa nej nájsť novú prácu pre štyri tisíc prepustených ľudí, s ktorými sa zamýšľa rozlúčiť rezort dopravy. "Štát by mal predovšetkým vytvárať a strážiť pravidlá pre tvorbu pracovných miest, ale nie ich za ľudí hľadať," kritizuje Štefanec. Jeho stranícky kolega Tomáš Galbavý si tiež myslí, že náplňou vlády nie je hľadať ľuďom robotu. "Ale toto je veľmi špecifická situácia, zamestnanie naraz stratí veľké množstvo ľudí."

Predseda poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár priznáva, že vláda opatrením nedodrží zásadu rovnosti šancí, keďže pre ostatných vyše 380-tisíc nezamestnaných ľudí novú prácu dohadovať nebude. Rovnako ako Galbavý hovorí, že ide o "robustný problém", ktorý si vyžaduje neštandardné riešenie. "Máme podmienku, že sa musí zabezpečiť zmysluplná práca. Nie, že budú niekde iba postávať."

Premiérka svoj postup obhajuje. "Predsedníčka vlády je na to, aby rozhodovala," reagoval jej hovorca Rado Baťo.

Radičová ako Fico
Podľa analytika agentúry Polis Jána Baránka predsedníčka vlády pokračuje v sociálnom populizme. "Vytvára dve kategórie nezamestnaných. Jej vystupovanie pripomína Roberta Fica." Expremiér Fico sa počas svojho vládnutia postavil proti prepúšťaniu železničiarov. Namiesto výpovedí pre nepotrebných zamestnancov uprednostnil miliónové dotácie, ktoré železnice už minuli.

Radičová od začiatku vládnutia zasahuje do opatrení, ktoré navrhujú ministri. Ústupkom sa nevyhol ani minister práce Jozef Mihál (SaS), napríklad pri zavedení jednotného rodičovského príspevku vo výške 190 eur. Na pokyn premiérky musel ponechať vyšší príspevok (256 eur) mamičkám, ktoré ho už začali poberať. Poslankyňa za KDH Mária Sabolová odmieta, že Radičová koriguje opatrenia, aby nestratila popularitu medzi voličmi. "Myslím si, že niekedy neodhadneme dopad opatrenia a potom hasíme," domnieva sa. Mária Mihaliková

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 07:58