StoryEditor

Slováci zaplatia za niektoré lieky viac

17.03.2011, 23:00
Ľudia si od júla pravdepodobne v lekárni siahnu znova hlbšie do vrecka.

Zdravotné poisťovne navrhujú ministerstvu zdravotníctva znížiť úhrady za niektoré rozšírené lieky. Pacient tak bude za recept doplácať viac.

Koľko a za ktoré lieky rozhodne na budúci mesiac rezortná kategorizačná komisia. "Nie je možné povedať, o koľko sa zmenia doplatky. Keby sme to vedeli už dnes, tak nad tým v apríli sedieť nebudeme,“ povedala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Katarína Zollerová.

Chcú šetriť
Pripraviť sa na to musia napríklad tí, ktorí prekonali infarkt, trpia poruchami zrážania krvi, či srdcovo-cievnymi ochoreniami. Za liek s látkou clopidorel zrejme zaplatia až osemnásobne viac. Takto to navrhuje štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa, najväčšia na trhu. Chronickí pacienti sú pritom na takýto liek odkázaní. "Berú ho po celý rok,“ hovorí viceprezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Všeobecná tvrdí, že chce takto šetriť verejné zdroje pri skupine liečiv, pri ktorých majú pacienti na trhu aj lacnejšie alternatívy. "A nie je tak ohrozená dostupnosť potrebných liekov,“ vysvetľuje pre HN hovorkyňa poisťovne Petra Balážová.

Ibalgin za plnú cenu
Poisťovne možno prestanú úplne preplácať aj známe lieky proti bolesti - Ibuprofen, Ibalgin či Brufen. Hoci ich menšie balenia sa dajú už dnes kúpiť len za plnú cenu vo voľnom predaji, poisťovne stále preplácajú časť stotabletových balení. Aj tie chce najväčšia súkromná poisťovňa Dôvera vyradiť zo zoznamu hradených liekov - tvrdí, že chce takto zabrániť plytvaniu. "Zistili sme, že tieto lieky sa aj naďalej predpisujú v prípadoch, kedy nejde o chronických pacientov, ale vtedy, keď ide o krátkodobé zhoršenie zdravotného stavu,“ hovorí Monika Laciková z Dôvery.

Podľa Lacikovej z Dôvery zostali sto a viactabletové balenia Ibuprofenu hradené poisťovňou kvôli dlhodobo chorým pacientom s veľkými bolesťami, ktorí trpia napríklad reumou. "Pri takomto krátkodobom užívaní pacient nemá šancu stotabletové balenie využívať. A to, čo mu zostane, putuje do koša,“ dodáva.

Najbližšie zasadnutie kategorizačnej komisie je naplánované na prvý aprílový týždeň. To, či sú priechodné, rezort zdravotníctva nechcel komentovať. "Kategorizačná komisia sa týmto podnetom ešte zatiaľ nezaoberala. Preto nie je možné sa k tom vyjadriť, " odpovedala hovorkyňa ministerstva Zollerová.

Ministerstvo však napriek možnému zvýšeniu doplatkov niektorých druhov liekov hlási, že lieky na Slovensku budú druhé najlacnejšie v celej Európskej únii. Proti tomu sa búria farmaceutické spoločnosti a hrozia, že u nás tak bude veľa liekov chýbať. Distribučné firmy totiž môžu zarábať na ich vývoze do krajín, kde sú tieto lieky drahšie a zinkasovať rozdiel domácej a zahraničnej ceny.

"Ako dôkaz, že tieto obavy sú opodstatnené, je situácia v Grécku, kde po minuloročných drastických opatreniach, ktoré priniesli pokles cien liekov, dosiahol paralelný export také obrovské rozmery, že niektoré lieky z trhu úplne vymizli,“ povedal prezident Asociácie dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok Igor Novák.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:35