StoryEditor

Slota dostal čudnú požičku od známej postavy elektrární

13.07.2010, 00:00
Človek, ktorý sedí v predstavenstve Slovenských elektrární za štát, požičal Slotovej strane peniaze na predvolebnú kampaň. Sumou 70-tisíc eur prispel na letáky SNS Viliam Kupec.

Ten istý Kupec, ktorého firma Tax Audit Slovensko vypracovala pre Fond národného majetku správu, podľa ktorej mal taliansky Enel doplatiť štátu za kúpu 66 percent akcií elektrární. Fond si audítorov vybral v januári 2008 v rokovacom konaní bez zverejnenia - údajne z časových dôvodov. Kupec je aj poradcom trnavského župana Tibora Mikuša, obaja majú za sebou dlhoročné pôsobenie v energetike. 

O človeku, ktorý nalial do Slotovho prasiatka na volebnú kampaň peniaze, strana nič neprezradila. "O pôžičke a súvislostiach nič neviem,“ v krátkosti oznámil hovorca Dušan Štrauss. Nedozvedeli sme sa nič o podmienkach pôžičky ani o tom, prečo práve tento človek strane poskytol úver. S Viliamom Kupcom sme sa včera telefonicky spojili. Hoci sa s nami rozprával, do novín nedovolil nič publikovať.

Meno Viliama Kupca sa spája s privatizáciou Slovenských elektrární. Ich konečná suma, ktorú mal zaplatiť taliansky Enel, sa mala odvíjať od stanoviska audítorskej spoločnosti Deloitte&Touche. Výrok Deloittu bol, že štát má kupujúcemu Enelu ešte doplatiť 2,5 miliardy korún, pretože staré elektrárne nevytvorili rezervy na vyraďovanie existujúcich zariadení.

To sa však nepáčilo vláde Roberta Fica. Fond národného majetku, ako predávajúci, dal preto za 12 miliónov korún vypracovať novú analýzu. Robila ju práve firma Viliama Kupca - Tax Audit Slovensko. "V privatizačnej dohode bolo, že analýzu vykoná Deloitte. Analýza, ktorú robil Kupec, nebola pre nikoho záväzná,“ povedal pre HN zdroj z prostredia elektrární.

Kupcova firma napokon údajne skonštatovala opak ako Deloitte - štát mal peniaze od Enelu dostať. Spor Enelu so štátom sa snažil uzavrieť minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) ako takzvaný nulový variant. V ňom sa obe strany mali dohodnúť, že si navzájom nič nedlhujú a konečná suma za kúpu elektrární je 839 miliónov eur. Predseda SNS Ján Slota bol vtedy s takýmto návrhom nespokojný. Materiál, ktorý mala schváliť vláda, napokon z rokovania stiahli. Dodnes nie je dodatok k zmluve o kúpe akcií uzatvorený. Enel sa za vlády Roberta Fica dostal k zákazke na dostavbu tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach.

Najštedrejšieho súkromného "bankára“ mal Most-Híd. Podnikateľ Ján Genčík požičal bugárovcom 300-tisíc eur. Strana mu musí peniaze vrátiť do 30. novembra tohto roka. Genčík tiež sedel v Slovenských elektrárňach. Počas druhej Dzurindovej vlády bol členom dozornej rady. Okrem Genčíka stranu v kampani zafinancoval aj predseda Béla Bugár. Stotisícovú pôžičku má mať splatenú do konca roka.

Vďaka darcom dokázala utiahnuť predvolebné výdavky aj Sulíkova SaS, ktorá takto zinkasovala vyše 223-tisíc eur. Najštedrejším k strane bol nový minister hospodárstva Juraj Miškov, ktorý sa v prospech SaS zriekol 100-tisíc eur. Ďalších 50-tisíc eur jej požičal. Pôžičku vo výške 100-tisíc eur poskytol i samotný Sulík.

SDKÚ eviduje dary od všetkých straníkov, ktorí sa dostali do vlády. Premiérka Iveta Radičová a ministri Ivan Mikloš, Eugen Jurzyca, Lucia Žitňanská, Mikuláš Dzurinda jej darovali po 5-tisíc eur. Najvyšší dar 25-tisíc dal europoslanec Peter Šťastný.

Žiadnych darcov nepriznal Ficov Smer, ktorý pred voľbami čelil škandálu okolo nekalého financovania. Na verejnosť sa dostala nahrávka, na ktorej hlas podobný Ficovi hovorí o miliónoch korún, ktoré strana nezahrnula do účtovníctva. Nahrávku preveruje Generálna prokuratúra.

01 - Modified: 2003-12-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nezhody demokratov nahrali radikálom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 03:02