StoryEditor

Ficovo vábenie končí, pravica sa dohodla

16.06.2010, 00:00

Robert Fico prišiel aj o poslednú nádej. Štyri stredopravé strany sa včera dohodli, že vládnuť budú spolu. Lídri SDKÚ-DS,

 SaS, KDH a Mostu-Híd po zhruba hodinovom rokovaní podpísali spoločnú deklaráciu, v ktorej sa zaviazali, že zostavia budúcu vládnu koalíciu.

Pracujú na programe
"Zajtra požiadam pána prezidenta o termín,“ oznámila volebná líderka SDKÚ-DS Iveta Radičová, ktorá sa zároveň stala aj líderkou pravicového štvorlístka. Do budúceho utorka strany pripravia základné programové tézy budúcej vlády. O tom, čo v nich z programov jednotlivých strán bude a čo nie, odmietli včera informovať. "Sme pripravení na rozumné kompromisy, na definovaní základných problémov sme sa zhodli,“ povedala Radičová.

Tvrdí, že lídri si včera ani nerozdeľovali posty vo vláde. Podľa informácií HN ostáva niekoľko postov stále otvorených - minister zahraničných vecí, kde je údajne stále v hre aj predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda, hospodárstvo či financie.

Pravica včera vyzvala stále úradujúcu vládu Roberta Fica, aby už dôležité veci nechala na svoju nástupkyňu. "Vyzývame vládu, aby neprijímala rozhodnutia, ktoré nie sú nevyhnutné. Ani personálne rozhodnutia, ktoré patria budúcej vláde,“ povedal predseda KDH Ján Figeľ.

List od Fica
Kreslo premiéra a šesť ministrov. Takúto "superponuku“ má údajne predseda Smeru-SD Robert Fico pripravenú pre stranu, ktorá by mu pomohla zostaviť budúcu vládu. Fico dostal poverenie od prezidenta v pondelok. Včera štvoricu stredopravých strán pozval na rokovania.
"Pán predseda dnes (včera) rozposlal listy s pozvánkami na rokovania na centrály všetkých štyroch pravicových strán,“ potvrdila nám hovorkyňa premiéra Silvia Glendová. V kuloároch sa hovorí, že Smer bol pripravený predostrieť veľmi lukratívnu ponuku. Podľa informácií HN z prostredia strany bol údajne Fico ochotný vzdať sa funkcie predsedu vlády. "Záujem udržať sa vo vláde je silnejší ako čokoľvek iné,“ skonštatoval vysokopostavený zdroj zo Smeru.

Budúci možný koaličný partner Smeru by vraj dostal aj ďalších šesť postov vo vláde. Strana sa netají tým, že najprijateľnejšie pre nich je KDH. "Nebudeme to komentovať,“ reagovala Glendová. Strana podľa nej nemá ešte ani odpovede od jednotlivých politických strán. "Počkáme si na ich stanoviská a podľa toho sa rozhodneme, kde, kedy, s kým a o čom sa bude rokovať.“

Fico sa však definitívne pozitívnej reakcie nedočká. "My sme sa k tejto téme vyjadrili už pred voľbami, tesne po voľbách, ja v priamom prenose, priamo pánovi premiérovi Ficovi. Ďakujeme veľmi pekne za pozvanie, ale neprijímame,“ odpovedala na jeho list Radičová.
Podobný postoj zaujali aj kresťanskí demokrati, o ktorých záujem sa Fico a spol. najviac snažia. "Naša odpoveď na akékoľvek pozvania je dnešné (včerajšie) stretnutie s budúcimi koaličnými partnermi so stranami SDKÚ, SaS a Most. KDH na neho ide s ochotou zostaviť spoločne budúcu vládnu koalíciu,“ reagoval pre HN expredseda strany Pavol Hrušovský krátko pred začatím prvej "koaličnej rady“.

Zmluva s "diablom“?
Podľa politológa Miroslava Kusého by bolo spojenectvo so Smerom upísanie sa krvou diablovi za obrovské výhody. "KDH to nemôže prijať, je to strana založená na princípoch, nie moci,“ zhodnotil politológ. Podľa neho by sa v strane zopakovala situácia z roku 2006, keď sa v KDH vytvorili dva tábory - za Smer a proti nemu. "Viedlo by to k vnútornému rozkolu v strane, ktorý by mohol ohroziť aj vládu.“

Politická deklarácia pravicových strán

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:53