StoryEditor

Úspešní v sľuboch strán chýbajú

23.04.2010, 00:00

Ste úspešní a zabezpečení? Ak čakáte, že politické strany si na vás vo volebných programoch spomenuli, budete sklamaní. V ich povolebných plánoch totiž nenájdete konkrétne opatrenia, ktoré by mohli vyjsť v ústrety vyššej vrstve - napríklad zrušením tzv. milionárskej dane alebo oklieštením miery solidarity v dôchodkovom systéme.

Prioritou sú slabší
Politické strany sa zväčša predháňajú v tom, ako pomôcť sociálne slabším vrstvám a občas sa v programoch objaví aj stredná vrstva, teda živnostníci. "My nemáme program šitý na tých, ktorí sa už majú dobre. Je orientovaný najmä na sociálne slabších, ale nielen pre nich," hovorí podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš. Dodáva, že pre túto skupinu ľudí chcú zlepšiť tie oblasti, ktoré dnes zle fungujú a ktorými trpia všetci - chcú riešiť korupciu, byrokraciu a zlú situáciu v súdnictve. Ich protipól Smer-SD má v tejto otázke jasno už veľmi dávno, solidárny prístup je podľa poslanca Smeru Jozefa Buriana najdôležitejší. "Nevidím dôvod, prečo vytvárať ešte iné podmienky pre zmenu daní a v oblasti financií. 19-percentná daň je porovnaní s inými krajinami pozitívna skutočnosť pre ľudí, ktorí sú zárobkovo vyššie."
SDKÚ síce nemá v programe zrušenie milionárskej dane, no na stranu bohatších sa stavia pri otázke možného zvyšovania dane, s ktorou "koketuje" líder Smeru Robert Fico. "To je absolútny nezmysel, ktorý by nepriniesol nič do štátneho rozpočtu, znamenal by zrušenie rovnej dane a demotiváciu pre ľudí a pre investorov," zhodnotil Mikloš.
Burian nie je ani za zmeny v prospech lepšie zarábajúcich pri miere solidarity v dôchodkovom systéme. Pri otázke, či aspoň niečo z programu Smeru môže ulahodiť aj bohatším, najskôr mierne zaváha, no napokon predsa niečo nájde. "Zjednodušenie systému výberu daní a odvodov, to by mohlo byť pre tých ľudí zaujímavé."

To nie my. To Smer
ĽS-HZDS sa chce podľa poslanca Jozefa Haleckého zamerať na rozdiel od ich koaličného partnera Smeru aj na strednú vrstvu - živnostníkov. "Odvody do Sociálnej poisťovne a zdravotnej poisťovne by boli znížené," sľubuje Halecký v prípade, že by bolo HZDS aj v ďalšej vláde. "Daň pre milionárov" síce rušiť neplánujú, ale Mečiarov kandidát nezabudol pripomenúť, že to bol nápad Smeru - nie ich.
Najviac na bohatších ľudí myslí nová strana SaS. Veľkými reformami chcú zlepšiť aj pre nich daňové podmienky. "My chceme zreformovať v prvom rade odvodový a sociálny systém známy ako odvodový bonus a v rámci toho sa zvezie aj súčasný spôsob výpočtu dane známy ako milionárska daň, ktorý sa tým pádom zruší," vysvetľuje podpredseda SaS Jozef Mihál. Strana navrhuje tiež veľkú reformu dôchodkového systému, ktorá v konečnom dôsledku prinesie v dôchodku viac peňazí tým, ktorí platili počas aktívneho života vysoké odvody.

Chcú si "chytiť" voličov
Podpredseda strany Mostu-Híd Ivan Švejna tvrdí, že oni prinášajú riešenia pre všetky sociálne vrstvy. No zároveň tým bohatým odkazuje, že sa na Slovensku až tak zle nemajú. "Nemyslím si, že vysokopríjmovým skupinám je na Slovensku nejako veľmi ublížené. Rovná daň je jasná, nie sú nejaké dane z majetku alebo podobne." Dopĺňa, že zrušenie milionárskej dane nemajú v programe, no v zásade by nebol proti.
Politológ Grigorij Mesežnikov hodnotí snahy stredopravých strán stavať programy prevažne na sociálnych témach ako snahu "chytiť si" aj ľavicovejšieho voliča. "No neočakávam tam nejaké zvýšené volebné zisky." Podľa neho voliči pravice očakávajú skôr ako veľké zmeny v daniach či v odvodoch zlepšenie celkovej situácie na Slovensku.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 14:44