StoryEditor

Vážny skreslil čísla o diaľniciach

27.01.2011, 23:00

Výpočet exministra dopravy Ľubomíra Vážneho (Smer-SD), koľko kilometrov ciest sa dokončilo na základe "vyvlastňovacieho“ zákona, nesedí s údajmi Národnej diaľničnej spoločnosti. "Myslím si, že bez uplatnenia tohto zákona by nebolo možné postaviť 140 km diaľnic a rýchlostných ciest a nechať súčasnej vláde rozostavaných 80 km,“ napísal vo svojom stanovisku Vážny.

Hovorca diaľničnej spoločnosti Marcel Jánošík potvrdil, že zákon, ktorý Ústavný súd označil za protiústavný, lebo povolil výstavbu na nevysporiadaných pozemkoch, použili pri príprave osemnástich stavieb. Ide o úseky na diaľniciach D1, D2, D3 a rýchlostných cestách R1 a R4. Podľa webu spoločnosti autá nejazdia po 140 km, ako tvrdí Vážny, ale iba po 8,5-kilometrovom úseku D1 Jablonov - Studenec - Behárovce, ktorý je od júna v predčasnom užívaní. Na ďalších vyše 170 kilometroch sa stále pracuje. "Exminister vždy žongluje s číslami, ako sa mu hodí,“ reagoval poslanec za SDKÚ-DS Ivan Štefanec, ktorý v minulosti podpísal podanie na Ústavný súd.

Autorom zákona z roku 2007, ktorý povolil buldozérom stavať aj na súkromných pozemkoch, je bývalá vláda. Smer expremiéra Roberta Fica si od pravidiel, ktoré postihli tisíce ľudí, sľuboval rýchlejšie budovanie diaľnic. "Zákon sa dotkol 7 202 vlastníkov, z toho vyvlastnenie bolo realizované u 6 460 vlastníkov,“ spresnil Jánošík. Ministerstvo dopravy pod vedením Jána Figeľa z KDH po obdržaní nálezu Ústavného súdu rozhodne, či odškodní občanov, ktorým boli porušené vlastnícke práva. "Nevylučujeme, že k nejakému odškodneniu príde,“ povedal Figeľov hovorca Martin Krajčovič. Mária Mihaliková 

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:28