StoryEditor

Zákazku pre Chrenovu známu preveria ministerskí kontrolóri

26.01.2011, 23:00

Minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS) dal svojim kontrolórom preveriť zákazku, ktorú od Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania (NADSME) získala Jana Štefáneková, známa štátneho tajomníka rezortu hospodárstva Martina Chrena z SaS. Za vytvorenie siete tzv. podnikateľských anjelov má zinkasovať 58 450 eur zo štátnej kasy. Ide o jej prvý veľký biznis s agentúrou. Na prípad upozornili HN včera.

Práca pre kontrolórov
"Odbor kontroly má zistiť okolnosti zákazky,“ uviedol včera Róbert Merva z tlačového odboru rezortu. Štefáneková donedávna robila pre Nadáciu F. A. Hayeka a Hayek Consulting. Spoluprácu s nimi ukončila po uzavretí zmluvy s NADSME. Riaditeľom nadácie a spolumajiteľom Hayek Consulting je prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Oravec, ktorý sedí v najvyššom orgáne agentúry Zbore zástupcov. "Dá sa hovoriť o potenciálnom konflikte záujmov prameniaceho z toho, že spolupracovníčka nadácie sa uchádzala o zákazku v inštitúcii, kde má jej šéf významné postavenie,“ uviedla šéfka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk. V agentúre sa angažuje aj Chren, exriaditeľ nadácie a bývalý spoluvlastník Hayek Consulting.

Rezort podľa Mervu nepožiada o kontrolu Úrad pre verejné obstarávanie. "Nemôže sa obrátiť s podnetom.“ Odborníčka na verejné obstarávanie Helena Polónyi tvrdí, že zákon to nezakazuje: "Ministerstvo môže po uzavretí zmluvy podať podnet na výkon kontroly.“ Zmluvu so Štefánekovou v polovici januára podpísal generálny riaditeľ NADSME Róbert Šimurka, nominant Miškova. Agentúra si vybrala Štefánekovej firmu Gimma formou podprahovej zákazky. Oznámenie, aby firmy posielali ponuky, sa preto nemuselo objaviť vo vestníku pre verejné obstarávanie, ale iba na webe agentúry. Ponuky predložili štyri firmy. Jedine Gimma ponúkla cenu nižšiu ako 59-tisíc eur, čo bol stanovený limit.

Sulík problém nevidí
Chren aj Oravec odmietajú, že by Štefánekovej robili protekciu. Predseda SaS Richard Sulík hovorí, že zákazka je v poriadku. "Spájanie Chrena a Oravca s touto zákazkou je naozaj bizarnou konštrukciou,“ tlmočila jeho stanovisko Tatiana Tóthová. Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) záležitosť nekomentovala. Šéf Mosta-Híd Béla Bugár si chce zistiť podrobnosti: "Očakávam čo najrýchlejšie uskutočnenie ministerskej kontroly.“ Bývalý spolumajiteľ Hayek Consulting Ivan Švejna z Mosta-Híd odstúpil z funkcie štátneho tajomníka ministerstva dopravy, keď vyšlo najavo, že firma po voľbách dostala od agentúry zákazku na 8 100 eur. Mária Mihaliková


menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 08:30