StoryEditor

Uhliarik ušetrí na neposlušných pacientoch

23.03.2011, 23:00
Až 100 miliónov eur ročne plánuje minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) ušetriť na liekoch. Vláde predstavil veľkú reformu liekovej politiky, tá s jeho opatreniami súhlasila.

Úsporu chce docieliť okrem iného aj prostredníctvom záťahu na pacientov, ktorí dostatočne nespolupracujú. Napríklad narkomanovi, ktorý sa vyliečil zo žltačky, neprestal s drogami a opäť sa nakazil, by nemal štát zaplatiť druhú liečbu. 


Platiť majú z vlastného vrecka
V Návrhu systémových krokov na spomalenie rastu nákladov na lieky, ktorý predložil vláde minister, sa počíta s tým, že štát obmedzí úhradu liečby pacientom, ktorí nedodržiavajú pokyny ošetrujúcich lekárov. Po novom by si teda museli zdravotnú starostlivosť zaplatiť sami.

Presné pravidlá, na základe ktorých by lekári určili, že pacient nedostatočne spolupracuje, ešte musí rezort spracovať a presadiť cez zákon. "V závislosti od druhu ochorenia musia byť stanovené jednoznačné indikátory, objektívne vyhodnotiteľné pre posúdenie miery spolupráce pacienta, napríklad abstinencia od omamných látok,“ uviedla Uhliarikova hovorkyňa Katarína Zollerová. Zatiaľ nie je jasné, odkedy by mala novinka platiť.

Lekári majú obavy
Psychiatrička Oľga Paulovičová si nevie predstaviť, ako by mohlo opatrenie fungovať v praxi. "Netrestala by som pacienta napríklad s depresiami za to, že si nezobral lieky, lebo sa cítil dobre,“ domnieva sa Paulovičová.  

Prezident Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula sa obáva, či je vôbec možné stanoviť pravidlá, na základe ktorých sa bude dať jednoznačne určiť, že pacient liečbu zanedbáva. "Pokiaľ nebude jasne definované, kedy sa stopne preplácanie liečby, akurát na to môže doplatiť lekár, ktorému pacient vynadá,“ reagoval Dragula. Od rezortu by skôr očakával, že navrhne liečebné štandardy, aby lekári nepredpisovali lieky, aké chcú. Centrálne by napríklad určil, aký liek by sa mal predpísať pacientovi s vysokým krvným tlakom. Lekár by mohol po inom siahnuť jedine vtedy, ak by pacient mal iné ochorenia, vylučujúce použitie lieku, alebo mal naň alergiu.

Zdravotné poisťovne majú v tomto roku dať na lieky vyše miliardy eur, čo rezort považuje za neúnosné. Pred štyrmi rokmi, v roku 2006, ročné výdavky na lieky boli 882 miliónov eur.

Poisťovne zmeny vítajú
Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera sa k Uhliarikovmu materiálu dostala až včera. Jej hovorkyňa Zuzana Horníková uviedla, že náklady na lieky treba znižovať, keďže dlhodobo pohlcujú tretinu z celkových výdavkov na zdravotnú starostlivosť. "Zatiaľ naplno nevyužité možnosti sú aj pri vstupe drahých originálov na trh, takisto pri referencovaní cien a pri využívaní generík,“ podotkla Horníková. Ďalšia súkromná poisťovňa Union víta, že lekári by mali rozhodovať o nahradení neefektívnej liečby za novú. "V prípade neadekvátnej účinnosti lieku rastú náklady pre systém verejného zdravotného poistenia a zbytočne sa zaťažuje pacient,“ uviedla hovorkyňa Unionu Judita Smatanová. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa na otázky včera nereagovala.

Medzi zásadné Uhliarikovi opatrenia patrí tiež to, podľa ktorého cena lieku na slovenskom trhu nebude môcť prekročiť úroveň druhej najnižšej ceny spomedzi krajín EÚ. V súčasnosti sa berie do úvahy šesť štátov. Minister očakáva úsporu až 75 miliónov eur ročne.

01 - Modified: 2004-03-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nejednoznačné ohlasy na energetickú koncepciu 02 - Modified: 2004-03-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podpora železniciam v Európe
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:12